Minik Dostlarımızdan Haberler

Yetişkin Kedilerde Deri Hastalıkları

yetişkin kedilerde deri hastalıkları

Kediler normal olarak en çok kaşınan hayvanların başında gelir. Ama bu durum aşırıya gittiği zaman mutlaka kaşınmanın altındaki nedenler araştırılmalıdır. Çünkü yetişkin kedilerde deri hastalıkları belirtisi olarak karşımıza çıkabilir.

Kedilerin yaşam kalitesini düşüren ve sürekli olarak halsiz olmalarına neden olan deri hastalıkları aynı zamanda bulaşıcı da olabiliyor. Hem insanlara bulaşabilirken hem de diğer hayvanlara da bulaşabiliyor. Bu nedenle ev ortamında daha sağlıklı ve daha kaliteli bir şekilde evcil dost bakmak isteyen herkes, tüm hayvan hastalıkları hakkında bilhassa yetişkin kedilerde deri hastalıkları konusuna duyarlı olmalıdır.

Yetişkin Kedilerde Deri Hastalıklarının Nedenleri

Yetişkin kedilerde deri hastalıkları daha ufak yaştaki kedilere göre daha çok görülen durumların başında gelir. Bu nedenle ilerleyen yaşlardaki kedilere bu konuda daha dikkatli ve özenli davranılması gerekir. Yetişkin kedilerde deri hastalıkları nedenleri;

  • Kulak akarları; kulak akarı her yaştan kedide görülen yaygın bir hastalıktır. Ama ilerleyen yani yetişkin kedilerde daha fazla görülür. Kulak akarları aynı zamanda çok fazla kaşıntının ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Bu durumla karşılaşan kediler sık sık kulaklarını kaşır. Özellikle toplu taşıma araçları yerine daha temiz ve daha hijyenik şekilde hizmet veren pet taksi ile kedilerinizi veterinere götürmeniz tavsiye edilir. Aksi halde kaşıntılar daha fazla büyüyerek, enfeksiyon gibi daha büyük sorunlara neden olur.
  • Bit ve pireler; bit ve pireler evcil hayvan sahiplerinin korkulu rüyasıdır. Tolu alanlarda bulunan kedi ve köpeklere daha fazla bulaşır. Bu nedenle pet kreş seçerken her zaman hijyenik şekilde hizmet veren yerleri tercih etmeniz tavsiye edilir.  Bit, pire ve kene ısırması nedeni ile kedilerde sık sık kaşınma ortaya çıkar. Öte yandan ısırma nedeni ile kedilerin derilerinde çeşitli bakteri ve enfeksiyonlar görülmektedir.  Hemen önem alınması şarttır. Aksi halde hem evcil dostların zarar görmesine hem de bit ve pirelerin insana geçmesine sebebiyet verecektir.
  • Gıda alerjisi; bazı kediler alerjiye daha açıktır. Özellikle tüysüz olan ırklarda alerji tüylü olan ırklara göre daha fazla görülür. Bu nedenle beslenme konusunda mutlaka gözlemlerinizi düzgün bir şekilde not almanız ve doğru gıdalarla beslenmelerini sağlamalısınız.
  • Dış etmenlere karşı alerji; dış etmenlere karşı alerji durumları başta göz ve kulak çevresinden başlayarak vücudun diğer bölgelerine ilerlemesine neden olur. Bu gibi durumlarda gözlerde kızarıklık ve iltihaplanması gibi çeşitli sorunlar da kedilerde gözlemlenmektedir.
  • Cilt kanseri; ilerleyen yaşlarda kedilerde cilt kanserleri görülmektedir. Bu gibi durumlar için ise hemen tedavilere başlanmalıdır.  Pek çok kişi ise yetişkin kedilerde deri hastalıkları gördüğü zaman kanser olabileceklerini düşünebiliyorlar. Ama her kedi derisi hastalığı kanserin işareti değildir. Bu nedenle ilk olarak kedilerde ciddi bir muayene yapılması şarttır.