Toksoplazma, kedilerin dışkısında üreyip, yayılan bakteri türüdür. Bu bakteriler kedilerde yaygın görülse de esasen insanlarda da olabiliyor. Özellikle çiğ et tüketimi veya çiğ süt tüketimine bağlı olarak kedilerin bağırsaklarında birikip burada üreyerek çoğalırlar. Bu nedenle evde beslemekte olduğumuz kedilerimize kesinlikle çiğ et veya çiğ süt vermememiz gerekir. Aksi halde bu virüs hem kedilerimizde hem de kedi sahiplerinin bağırsaklarında yayılıp, çoğalacaktır.
Kediler çiğ süt veya çiğ et yediklerinde, dışkılarında oluşan bu bakteri 24 saat içinde bakteriler yayılmaya başlar. Burada yayılma gösteren bakteriler ise insanlara bulaşır. Bu da hem kedilerin hem de insanların hasta olmasına sebebiyet vermektedir. Dolayısı ile Toksoplazma hastalığı nedir? Sorusunun cevabı hakkında bilgi sahibi olup, bu bakterilerin hem kedilerde hem de insanlarda çoğalmasını engellemek en doğrusu olacaktır.
Toksoplazma Hastalığı Neden Ortaya Çıkar?
Toksoplazma hastalığı farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Başlıca sebepleri bilindiğinde ve bu yönde doğru hareket edildiğinde ise bu tür virüslerin yayılması engellenmiş olur. Örneğin kedilerde Toksoplazma hastalığı görüldüğü andan itibaren çok beklemeden hemen bir pet taksi ile veterinere gitmek en doğrusu olacaktır. Çünkü pet taksilerde virüs, bakteri veya diğer salgın hastalıkların yayılmasını önlemek amacı ile sürekli temizlik ve hijyen kuralları ön planda tutulur. Toksoplazma ortaya çıkmasındaki etmenler nelerdir?
- Dışkı; kediler çiğ et veya çiğ süt tükettiklerinde dışkılarında Toksoplazma bakterileri çoğalır. Dışkılar toprağın içinde olsa bile bakterilerin bulaşma riski oldukça yüksektir. Başka bir kedinin veya insanın bu toprağa veya dışkıya teması halinde bakteriler yayılır.
- Kirli su; kirli sularda pek çok bakteri gibi Toksoplazma bakterisi de mevcuttur. Kediler bu suyu içtiklerinde vücutları bakteri toplamaya başlar.
- Kirli yiyecekler; Toksoplazma hastalığının yayılmasındaki en büyük faktörlerden biri de kirli yiyeceklerdir. Sokakta bulunan yiyecekleri tüketen kedilerde yaygın bir şekilde görülür.
- Çiğ süt; kediler veya insanlar çiğ süt tükettiğinde bu bakteri bağırsaklarda yayılmaya başlar.
- Çiğ et; Toksoplazma en fazla çiğ et tüketimi sonucunda ortaya çıkar. Dolayısı ile kedilere kesinlikle çiğ et verilmemesi gerekir. Bunun yerine pişmiş et veya kedilerin kendi yaşlarına uygun kedi mamaları verilmelidir.
- Fareler; bilindiği üzere kediler fareleri avlayarak beslenir. Bu gibi durumlarda ise Toksoplazma kedilerin bağırsaklarında çoğalır.
Tüm bu faktörlere dikkat edilmelidir. Kedileri ve kendinizi Toksoplazma mikrobundan korumak için daha fazla özenli olmanızda fayda vardır.
Kedilerde Toksoplazma Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde ve evcil diğer hayvanlarda pek çok virüs ve bakteri kolay bir şekilde çoğalır. Bu durumda hem kediler hem de kedi sahiplerinin vücutları kötü yönde etkilenmektedir. Bu nedenle ilk olarak kedilerde Toksoplazma belirtilerine her zaman daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Belirtiler ise;
- İshal; Toksoplazma bağırsaklarda yayıldığında ilk görülen belirti ishaldir. Sık sık tuvalete çıkma gibi durumlarla çok fazla karşılaşılmaktadır.
- Halsizlik; her zaman canlı ve neşeli olan kediler bu dönemde yorgun ve halsiz duruma düşer. Oyun oynamak veya dışarı çıkmak istemezler.
- Ateş; bakterinin en önemli diğer belirtisi ise ateştir.