Hemen herkes ömründe en az bir kere de olsa muhabbet kuşlarına karşı ilgi duyup, evinde beslemişlerdir. Muhabbet kuşları çok nazik ve çabuk hastalanan evcil dostlarımızın başında gelir. Özelikle muhabbet kuşlarında görülen birkaç hastalık vardır ki sahiplerini hemen telaşlandırır. Dolayısı ile kuşlarda kusmanın nedenleri, en çok merak edilen konuların başında gelir. Eğer evinizdeki muhabbet kuşunuz sürekli olarak veya zaman zaman kusuyorsa ilk olarak, kuşlarda kusmanın nedenleri hakkında bilgi sahibi olup, daha sonra hemen tedavilerine başlamanız önerilir. Çünkü süreli olarak kusan bir muhabbet kuşunda ciddi boyutta hastalıklar mevcut olabilir ve hemen müdahale edilmesi gerekebilir. Eğer bu konu hakkında daha fazla bilgi edinmek isterseniz, yazımızın devamını okuyabilirsiniz.
Muhabbet Kuşu Salyalı Kusma Nedeni
Evimizdeki neşeli dostlarımızdan biri de rengarenk tüyleri ile muhabbet kuşlarıdır. Eğer muhabbet kuşu salyalı kusuyor, gibi aklınıza takılan durumlar mevcut ise ilk olarak kafesini en iyi şekilde temizleyip, hemen bir pet taksi ile veterinere götürmeniz gerekir. Çünkü pet taksiler her daim dezenfekte edildiği için kuşunuz, için en doğru bir ulaşım aracı olacaktır. Muhabbet kuşu salyalı kusuyor… nedenlerine bakacak olursak;
Üşütme; bilindiği üzere muhabbet kuşları çok nazik yapıdaki havyalardan biridir. Hemen soğuk alıp, hasta olabilirler. Bu nedenle açık kapı veya pencere önünde tutulmaması gerekir. Midesini üşüten muhabbet kuşları kusabilirler. Bu kuşların her daim sıcak odalarda tutulmaları gerekir. Çünkü yaratılışları itibari ile muhabbet kuşları tropikal iklime aittiler.
Bakteri; kafesi iyi bir şekilde temizlenmeyen veya her hangi bir yerden bakteri kapan muhabbet kuşları hastalanıp, kusabilirler. Eğer muhabbet kuşunuzu sevmek istiyorsanız, mutlaka ellerinizi iyice yıkamanız gerekmektedir. Öte yandan her daim kafeslerini temiz ve steril tutmanız da son derece önemli bir detaydır.
Muhabbet kuşları çiftleşme esnasında mikrop kapabilir; muhabbet kuşlarında görülen kusma nedenlerinden biri de çiftleşme esnasında görülen bakteri ve mikrop kapmalarıdır. Bu nedenle farklı bir kuş getirdiğinizde ilk olarak, muhabbet kuşunuzun yanına almadan önce temizlemeniz gerekmektedir.
Mantar enfeksiyonu; muhabbet kuşlarında görülen kusma durumları daha çok mantar enfeksiyonlarının bir habercisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu nedenle kuşun, enfeksiyon kapmamsı önemlidir. Burada da yine temizlik konusu ön plana çıkar.
Eşi ölen kuşun mikrop kapması; muhabbet kuşları eşlerine çok düşkündür. Eğer eşi olan bir muhabbet kuşu ölü kuşa ağzı ile dokunursa, mikrop ve enfeksiyon kapabilir. Bu nedenle kafeste ölen kuşun hemen oradan alınması gerekir.
Halsizlik; muhabbet kuşları genelde yavrularını beslerken halsiz düşebilir. Bu nedenle muhabbet kuşunuzun beslenmesine dikkat etmeniz gerekir. Öte yandan veterinerin verdiği vitamin ve mineral takviyelerinin aksatılmanda kuşa verilmesi gerekir.
Yanlış taşıma yöntemleri; muhabbet kuşlarınızı bir yerden başka bir yere götürürken kesinlikle taşıma yöntemlerine dikkat etmeniz gerekir. Bu nedenle pet taksi taşımacılığından hizmet almanız çok önemlidir.