Evlerimizde bakımlarını üstlendiğimiz can dostlarımızda bir takım hastalıklar meydana geliyorr. Bu hastalıklar genelde insanlara bulaşmaz ama minik dostlarımızı oldukça rahatsız edebilir bu hastalıklardan biri de otodectes cynotis yani kulak uyuzudur. Peki, kulak uyuzu nedir? Tedavisi nasıl yapılır? Gibi tüm sorularınızın yanıtını sizler için bu yazımızda araştırdık.
Kedilerde ve köpeklerde görülen kulak uyuzu, kalakların iç kısmında oluşan akıntılı ve kaşıntılı bir hastalık türüdür. Bu tür hastalığı kapan sevimli dostlarımızın hemen tedavisi yapılması gerekir. Kulakların iç kısmında yer alan ve kahve telvesine benzeyen bu durum dostlarımızın son derece rahatsız olmasına neden olur. Sürekli kulakta kaşıntı ve akıntı şeklinde görülen kulak uyuzu, gerekli ilaçlarla ve solüsyonlarla temizlenip, tedavi edilmelidir. İşte kulak uyuzu nedir? Neden olur? Sorularının yanıtı…
Kedi ve köpeklerde kulak uyuzu neden olur?
Kulak uyuzu nedir? Kedilerde ve köpeklerde görülen kulak uyuzu diğer hasta hayvanın teması ile ortaya çıkar. Özellikle pet taksi taşımacılığı toplu halde yapıldığı zaman diğer kedinin veya köpeğin aynı ortamda birbiri ile temas etmesi sonucunda sıklıkla görülmektedir. Bu nedenle kedilerin ve köpeklerin birbiri ile temasını minimuma indirmeniz şarttır. Ayrıca kedi ve köpeklerin birbiri iel aynı eşyayı kullanmaları ile de ortaya çıkan durumdur. Örneğin aynı fırçayı iki farklı kedide kullandığınızda kulak uyuzu bakterisi hayvanların kulaklarına yerleşir. Hemen hasta etmez, hayvanların bağışıklık sistemi düştüğünde ise çok kolay bir şekilde ortaya çıkar.
Kulak Uyuzu Belirtileri Nelerdir?
Kulak uyuzu belirtileri, hemen anlaşılabilecek şekilde kendini gösterir. Bunlar ise;
- Kedi ve köpeklerde sürekli kulak kaşıma,
- Kulakların iç kısımlarında akıntı,
- Kedi ve köpeklerde kulak içinde kahverengi görünümünde iltihaplanma,
- Halsizlik,
- Gün boyu huysuzluk ve hayvanlarda iştahsızlık,
Kulak uyuzunun tedavisi
Kedi ve köpek gibi sevimli dostlarımızda sık görülen kulak uyuzu hastalığında, mutlaka hemen tedavilerin yapılması gerekir. Bu hastalığın tedavisi için veteriner hekimlerin verdiği ilaçları zamanında kullanmanız şarttır. Bunun dışında kulak uyuzu olan kedi veya köpeklerinizi, pet taksi aracılığı ile veterinere götürebilirsiniz.
- Kulak uyuzu hastalıklarında mutlaka kedi ve köpeklerinizin temizliğini en iyi şekilde yapmanızda fayda vardır. Özellikle bir hayvanın fırçasını, tarağınız veya mama kabını başka bir hayvan üzerinde kullanmamız gerekir.
- hasta hayvanın diğer hayvanlar ile olan temasını engellemeniz gerekir. Çünkü kulak uyuzu hasta hayvanların birbiri ile temas etmesi ile ortaya çıkar.
- Kedi veya köpeklerde meydana gelen kulak uyuzu hastalığında veterinerin verdiği solüsyonlar ve kulak temizleme suları ile her gün düzenli olarak temizlenmesi gerekir.
- Kedi veya köpeklerin beslenme rutinini en iyi şekilde ayarlamanız gerekir. özelikle bu dönemde bağışıklık sistemlerinin çok güçlü olması şarttır.