Köpeklerde en çok görülen hastalıklar çoğumuzun araştırdığı konulardan olmuştur. Bu hastalıkların bir kısmı geçici ve kısa süreli olurken bir kısmı kronik özellikler taşır. Bu nedenle can dostlarımızın yaşadığı sağlık problemlerini hafife almamalı ve kaliteli bir veterinerden hizmet alınmalıdır.
Köpeğimiz alışılmışın dışında davranışlarda bulunuyor ve gözle görülmese de halsizlik ve huysuzluk gibi olağan dışı durumlar ortaya çıkıyorsa bu durumlar hastalık habercisi olabilir. Hasta olduğunu anlamamız için mutlaka kusma veya ishal olma gibi belirgin sebeplere ihtiyaç yoktur. Her zaman rahatça yaptığı etkinlikleri yapmaması veya yemek yememesi onun hasta olduğunu gösterecektir.
Köpeklerde Kulak Enfeksiyonu
Köpeklerde en çok görülen hastalıklar arasında bulunan kulak enfeksiyonu ve iltihabı pek çok köpekte ortaya çıkan bir durumdur. Bu durumun en önemli sebebi ıslak kalmaları ve kulaklarının tam anlamıyla temizlenmemesidir. Bu durumu anlamak için köpeğin kulaklarını kaşıması, kulağından kötü bir koku gelmesi ve kulağından sarı renkte bir su akması yeterli olacaktır. Bu sağlık sorunu veterinerlerin muayeneleri sonucu çözümlenebilecek bir sorundur.
Köpeklerde Gençlik Hastalığı
Köpeklerde en çok görülen hastalıklar için gençlik hastalığı adı verilen hastalığı da saymak mümkündür. Bu hastalığın aşısı bulunmasına rağmen ölümcül olabilecek hastalıklar arasında bulunur. Daha çok bebek olan köpeklerde aşı olunmadığı için ölüme sebep olabilir. Bu hastalığı fark etmek için kaslarda seğirme olup olmadığına bakmak gerekir.
Köpeklerde Leyişmanyaz
Köpeklerde en çok görülen hastalıklar arasında bulunan leyişmanyaz, genellikle böcek sokmaları ve sinek ısırıkları ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu hastalığı önlemek için ortam sinek ve böceklerden arındırılmalıdır. Yüksek ateşe sebep olan bu hastalıkla mücadele etmek için pipet kullanarak köpeklere sinek ilacı vermek yeterli olacaktır.
Köpeklerde Uyuz ve Kanlı İshal
Köpeklerde ortaya çıkan ve sıkıntılı bir durum olan uyuz hastalığı genel olarak başka uyuzlu bir köpek ile teması ile ortaya çıkar. Uyuz hastalığının diğer bir sebebi de uyuz mikrobunun vücuda alınmış olmasıdır. Özellikle bağışıklık sistemi güçlü olmayan köpeklerde meydana gelir. Bu durumda veteriner kaşıntı önleyici ilaç grubuna giren ilaçlar reçete edecektir.
Köpeklerin en çok rahatsız olduğu ve hasta bir mizaca büründüğü hastalıklardan biri kanlı ishaldir. Bu hastalık en çok bağırsakları etkilese de köpekler bu hastalık sırasında kan kaybı yaşamaları sebebiyle halsiz düşer. Bu dönemde kan üretemeyen köpeklerde kalp ve böbrekler zor çalışır. Köpeklerde kanlı ishal hastalığının önlenebilmesi için günümüzde aşı işlemleri yalnızca veteriner hekimler tarafından yapılabiliyor.
Ancak kanlı ishal aşısının bebek köpeklere yapılması gerektiğinden ilerleyen dönemlerde bu aşı uygulanamıyor. Kanlı ishal yaşayan köpek yorgunluk ve halsizlik sebebiyle depresyon sıkıntısı da yaşayabilir. Bu nedenle yetişkin köpeklerin bu tarz sıkıntıları yaşamaları durumunda veteriner görüşü almak önem taşır.