Minik Dostlarımızdan Haberler

Köpek Viral Hastalıkları

Köpek Viral Hastalıkları

Evcil hayvanlarımız hepimiz için en kıymetli varlıklarımızdandır. Ancak hayvan aldığımızda onların sorumluluklarının da farkında olmamız gerekiyor. Özellikle bir heves ile alınan ve sokaklara bırakılan hayvanların akıbeti ne yazık ki genellikle ölümle sonuçlanıyor. Evcil hayvanlarının cinslerine göre farklı farklı hastalıkları söz konusudur. Köpek, kedi veya diğer hayvan türlerini edinmeden bu konuda bilgi edinmek onların sağlığı için çok önemlidir.  Bu yazımızda köpek viral hastalıkları konusunda sizleri bilgilendireceğiz.

Köpeklerde En Riskli Hastalıklar Nelerdir?

Köpeklerde görülen pek çok viral hastalık vardır. Bunlardan özellikle bazıları onların ölümüne kadar sebep olduğu için çok dikkatli olmak gerekiyor. Başlıca köpek viral hastalıklarını şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kanlı İshal (Canina Coronavirüs)
  • Gençlik Hastalığı (Canina Distember)
  • Virüsler
  • Bulaşıcı Karaciğer Hastalığı
  • Köpek Nezlesi gibi farklı hastalıklardır.

Kanlı İshal (Canina Coranavirüs )

Köpek viral hastalıkları arasında kanlı ishal hastalığı köpeklerde en fazla ölümle sonuçlanan sorunların başında geliyor. Özellikle yavru köpeklerde görülen bir hastalık türüdür. Köpeklerin kaslarını tutarak hızla yayılır ve ölümle sonuçlanır. Kalp kasında ve bağırsakta yer edinerek tedavisi en güç hastalıkların başında gelir. Köpekleri bu hastalıktan korumak için gerekli aşılarını yaptırmak ve bağışıklığına dikkat etmek gerekiyor. Tanısı erken konulduğunda ise tedavisi daha kolaydır.

Köpek Viral Hastalıkları

Gençlik Hastalığı ( Canina Distember)

Köpek viral hastalıkları arasında bir diğer önemli ve ölümcül olan hastalıklardan birisi de gençlik hastalığıdır. Yavru ve yetişkin köpeklerde öksürük, ishal, kusma gibi belirtilerle baş gösterir. Aynı zamanda bu hastalık köpeklerde kalıcı hasar bırakarak felç ile sonuçlanabilir. Hastalığın bulaşma yolu hayvandan hayvana veya hasta hayvanın yediği kaplardan yeme ve içme yolu ile olur.

Gençlik hastalığı ile başa çıkmak için yavruların 6 haftalık iken mutlaka aşılanması gerekir. Hastalık tespit edildiğinde erken evre ise köpeğiniz iyi bir tedavi ile eski sağlığına kavuşabilir. Bu konuda pet taksi firmasından bilgi alabilirsiniz.

  • Virüsler

Köpeklerde hastalığa neden olan farklı virüsler vardır. Bunlardan en bulaşıcı olanı ise parainfluenzasıdır. Bu virüs son derece kolay bulaşan ve bağırsaklarda ciddi sorunlara yol açan bir virüs çeşididir. Köpekten köpeğe veya dışkı yoluyla son derece kolay bir şekilde bulaşabilir. Kuru öksürük, hapşırık, göz iltihabı, iştah kaybı ve depresif tavırlar ile kendini gösterir. Çok net bir tedavi şekli olamadığı belirtilen bu hastalıkta güçlü bir bağışıklık ve erken dönem aşılama hastalığa yakalanmamak için önemlidir. Tedavisi ise bazı zamanlarda zorlaşabilir. Yine diğer hastalıklarda ifade ettiğimiz gibi erken tanı da kurtulma olasılığı yüksektir.

  • Bulaşıcı Karaciğer Hastalığı

Bulaşıcı karaciğer hastalığı köpek hepatiti olarak da adlandırılan bir hastalıktır. Özellikle köpeklerde yavru döneminden sıkça karşılaşılır. Yine bu hastalıkta da bağışıklık son derece önemlidir. Bazı köpeklerde hafif atlatıldığı gibi, bazılarında ise ağır seyrederek ölümle sonuçlanır. Belirtileri ise karın ağrısı, hafif kanlı dışkı, iştahsızlık, gözün üst bölümünde maviye yakın renk değişimi şeklinde kendini gösterir. Tedavisi hastalığın evresine ve köpeğin bağışıklığına göre değişkenlik gösterir.

  • Köpek Nezlesi

Köpek nezlesi bir üst solunum yolu hastalığıdır. İlk başlarda tehlikeli değildir. Ancak ilerlediğinde ölümle sonuçlanabilir. Eğer erken fark edilirse tedavisi mümkündür. Belirtileri ise; kuru öksürük şeklindedir. Köpekten köpeğe bulaştığı için hasta olan hayvandan köpeğinizi uzak tutmanız gerekir. Yine kendi köpeğiniz de eğer bu hastalığa yakalanırsa diğer hayvanlardan uzak tutmanız gerekir.

Köpeklerimiz ve evcil hayvanlarımızın sağlığı için köpek viral hastalıkları konusunda ne kadar doğru bilgi sahibi olursak, onları hayata bağlamamız ve sağlıklı bir ömür yaşatmamamız mümkün bir o kadar mümkün olacaktır. Sizler de köpeklerinizin rutin sağlık kontrolünü yaptırmak istiyorsanız pet taksi firmasından bilgi alabilirsiniz.