Evcil dostlarımızın sağlığı bizler için oldukça önemli durumların başında gelmektedir. Bazı hastalıların tedavisi daha kolay bir şekilde yapılabiliyorken, bazı hastalıkların tedavisi oldukça zordur. Tedavisi zor hastalıklardan biri de enfeksiyöz peritonitis olarak bilinir. Ölüm oranı bir hayli yüksek olan bu hastalık hakkında mutlaka bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Kedilerde enfeksiyöz peritonitis nedir? Sorusunun yanıtını öğrenmek için yazımızın devamını okuyabilirsiniz. Bu sayede erken tanı ve tedavi ile en başta patili dostlarınızı bu hastalığa karşı koruma altına alıp, bağışıklık sistemlerinin güçlenmesine de katkı da bulunabilirsiniz.
Kedilerde Fip Hastalığı
Kedilerde enfeksiyöz peritonitis nedir? Gibi sorular evcil hayvan sahipleri tarafından son zamanlarda sıklıkla sorulmaktadır. Daha çok iki yaş altında olan kedilerde görülen bir hastalık virüsüdür. Hastalığa yakalanan yavru kedilerin bu virüsü atlatması nerede ise imkansız olduğu için en baştan mutlaka önlem alınması gerekir. Yetişkin kedilerdeki hastalıklara göre daha zor bir tedaviye sahiptir. Ancak bir takım ilaçlar sayesinde kedilerde meydana gemen fıp hastalığı tedavi edilmeye çalışılmaktadır. Eğer sağlam bir bağışıklık sistemine sahip ise hastalığı atlatma şansları olabiliyor. Ama bu durum çok nadirdir. Dolayısı ile kedilerin her zaman daha temiz ve daha hijyenik ortamlarda bulunmaları şarttır.
Virüs kedi vücuduna girdiği zaman yavaş yavaş bağışıklık sisteminin çökmesine neden olur. Daha sonra ise kedi ölümlerine neden olmaktadır.
Kedilerde Enfeksiyöz Peritonitis Belirtileri Nelerdir?
Kedilerde enfeksiyöz peritonitis nedir? Sorusunun yanıtından sonra kedilerde fıp virüsünün belirtileri nelerdir? Sorusunun yanıtını bilmeniz ve bu yönde mutlaka ilaç tedavisine başlamanız gerekir. Belirtiler ise;
- Sıvı birikmesi; virüsün en sık görülen belirtilerinden biri vücutta sıvı birikmesinin oluşmasıdır. Özellikle karın bölgesinde çok yüksek miktarda sıvı birikmesi meydana gelmektedir. Bu da kedilerin karın bölgesinde aşırı derecede şişliğe neden olur.
- Ani kilo kaybı; fıp virüsü kedi vücuduna girdikten sonra bağırsak duvarında tutunur. Bu da ani şekilde kilo kaybına neden olmaktadır. Bu gibi durumlarda kediler hiç olmadığı kadar bakımsız görünmektedir.
- Halsizlik; esasen kedilerde ortaya çıkan pek çok hastalıkta halsizlik durumu gözlemlenmektedir. Ama Kedilerde enfeksiyöz peritonitis nedir? Diye sorulduğunda verilecek ilk yanıtlardan biri de kedilerde aşırı halsizlik belirtisi olarak gösterilir. Çünkü her zaman hareketli olan sevimli dostlarımız artık hiç hareket etmemeye başlar.
- Görme problemler; bilindiği üzere kedilerin görme ve duyma duyuları bir hayli gelişmiştir. Ama fıp virüsü olan kedilerde görme bozuklukları en sık yaşanan durumlardan ve belirtilerden biridir. Bu nedenle kedilerin görme duyularına ekstra dikkat edilmesi gerekir.
Kedilerde Enfeksiyöz Peritonitis Tedavisi
Kedilerde Kedilerde enfeksiyöz peritonitis nedir? Sorusundan sonra tedavisi nasıl yapılı? Gibi sorular sıklıkla sorulmaktadır. Esasen bu virüsün tedavisi oldukça zordur. Genelde ölümle sonuçlanır. Ama tedavi için bir takım viral ilaçların kullanılması veterinerler tarafından uygun görülmektedir.