Yaz aylarının yaklaşması ile beraber hem insanlarda hem de patili dostlarımızda bir takım hastalıklar daha fazla ortaya çıkmaya başlamıştır. Özellikle güneşin dik açı ile geldiği bu günlerde köpeklerimizi ve kedilerimizi güneşe daha az çıkarmamız önerilmektedir. Evcil hayvanlarda güneş çarpması sık görülen durumların başında gelir. Ayrıca sadece kedi ve köpeklerde olan bir durum değildir. Yani kuşlarda da görülmektedir. Bu nedenle kuşların kafeslerini direk güneş alan yere koymak yerine daha gölgelere konumlandırmanız önerilmektedir. Evcil hayvanlarda güneş çarpması durumu sevimli dostlarımızın ölümlerine bile yol açabiliyor. Bu nedenle kesinlikle çok dikkatli olmanız önerilir. Örneğin yürüyüş saatlerini mutlaka sabah erken vakitlerde veya akşam güneş battıktan sonra yapmanız tavsiye edilmektedir.
Evcil Hayvanlarda Güneş Çarpması Belirtileri Nelerdir?
Evcil hayvanlarda güneş çarpması belirtileri farklı şekillerde kendini göstermektedir. Bu nedenle her patili dostumuzda aynı yan etkiler görülmez. Burada en sık görülen yan etkilere bakacak olursak;
- Baş dönmesi; sevimli dostlarımızda güneş çarpması meydana geldiğinde baş dönemsi gibi durumlarla karşılaşılabiliyor. Ama bunu sevimli dostlarımız elbette anlatamaz. Bu durumda kişilerin kendileri kedi veya köpeklerini en iyi şekilde gözlemlemeleri gerekmektedir. Yürürken sık sık dengesini kaybeden patili dostlarımıza çok daha dikkat etmemiz gerekmektedir.
- Mide bulantısı; güneş çarpmalarında en sık görülen belirtilerden biri de mide bulantısı ve kusma olarak karşımıza çıkmaktadır. Eğer patili dostunuz sık sık kusuyorsa bunun için mutlaka veterinere başvurmanız gerekmektedir. Acil durumlarda serum takılması gerekebiliyor.
- İştahsızlık; güneş çarpmaları mide bulantılarını beraberinde getirdiği için iştahsızlık sorunları ortaya çıkmaktadır. Dolayısı ile sizler de kedi veya köpeklerinizi en iyi şekilde gözlem altına almanız gerekir. Bu sayede en acil şekilde önlem alabilirsiniz.
- Halsizlik; özellikle yavru kedilerde ve yine yavru köpeklerde güneş çarpması olduğu zaman halsizlik daha fazla görülmektedir. Bu durumda ise yavruların sık sık anne sütü ile doğal bir beslenme sürecine girmeleri gerekmektedir.
- Gözlerde yaşlanma; burun akıntısı ve gözlerde yaşlanma gibi sorunlar pek çok hastalığın belirtisi olarak karşımıza çıkarken, aynı zamanda da güneş çarpması gibi sorunlarda da ortaya çıkmaktadır.
Evcil Hayvanlarda Güneş Çarpması Tedavisi
Evcil hayvanlarda güneş çarpması tedavisi için bir takım ilaçlar kullanılmaktadır. Özellikle durumu hassas olan patili dostlarımız için bu tür ilaçların önemi büyüktür. Bu nedenle güneş çarpması basit bir problem gibi görülmemeli ve hemen tedavi süreci başlatılmalıdır. Aksi halde tedavi edilmeyen dostlarımızda daha büyük sorunlar ortaya çıkabiliyor. Tüm bu sorunların üstesinden gelmek ise sadece ilaç kullanımı ile mümkün olacaktır. Ayrıca bazı dostlarımızda serum kullanılması da gerekebilir. Bu nedenle mutlaka veteriner hekim kontrolüne gitmek şarttır.