Minik Dostlarımızdan Haberler

Dişi Köpeklerde Rahim Hastalıkları

Dişi Köpeklerde Rahim Hastalıkları

Pek çok kişinin evinde beslediği evcil hayvanları mevcuttur. Ülkemizde ise en sevilen dostlarımızdan biri de köpeklerdir. Ancak kedi ve köpekler sahiplerinden sevgi bekledikleri kadar aynı zamanda da iyi bir bakım da beklemektedir. Dolayısı ile dişi köpeklerde rahim hastalıkları hakkında hayvan sahiplerinin çok iyi bilgi sahibi olması gerekir. Aksi halde rahim iltihabı gibi nedenlerden dolayı evcil dostlarımızın hayatı tehlikeye girebilir.

Sizler için bu yazımızda tüm hayvanlarda görülebilme ihtimali olan dişi köpeklerde rahim hastaları hakkında bilgiler vereceğiz. Bu bilgiler dahilinde siz de köpeklerinizin sağlığını koruyabilir ve sevimli dostlarınızla daha uzun yıllar boyunca sağlıklı bir şekilde yaşayabilirsiniz.

Dişi Köpeklerde Rahim Hastalıkları Nedir?

Daha çok kanama ile kendini gösteren rahim hastalıkları oldukça yavaş ilerleyen ve sinsi bir şekilde ilerleyen dişi köpek hastalıklarından bir tanesidir. Bu nedenle hayvan sahiplerinin bahar aylarında köpeklerinin bağışıklık sistemine ekstra dikkat etmesi gerekmektedir. Çünkü bahar aylarında  köpeklerde üreme dönemi başlar. Bu dönemde hayvanların bağışıklık sisteminde zayıflamalar meydana gelebilir. Dolayısı ile dişi köpeklerde rahim hastalıkları ortaya çıkabilir. Dış etmenlerden dolayı ortaya çıkabileceği gibi hormonal dengesizlikler nedeni ile de kendini gösterebilir. Dolayısı ile köpeklerin kızgınlık döneminde rutin olarak yapılan veteriner kontrolleri artırılmalıdır.  Bu tür hastalıklar evde büyüyen sevimli dostlarımızda görülebileceği gibi barınaktan çıkan köpek dostlarımızda da sıklıkla görülür. Çünkü barınak ortamında pek çok köpek ve diğer hayvanlar iç içe yaşadığı için birbirine bakteri ve mikrop taşıma olasılığı yüksek olacaktır.  

Dişi Köpeklerde Rahim Hastalıklarının Belirtileri

Dişi köpeklerde görülen rahim hastalıkları ilk etapta kendini belli etmeyebilir. Bu nedenle evcil hayvan sahiplerinin çok dikkatli olması gerekir.  Pyometra adı verilen bu tür hastalıklar 3 ila 5 hafta rahimde kuluçka dönemine girer. Daha sonra hastalık sevimli dostlarımıza rahatsızlık verecek kadar fazlalaşır ve köpeklerde acı ve ağrı hissine neden olur.

Bakterilerin üremesi ile beraber rahim duvarında kalınlaşma meydana gelir. Burada ise kanama veya akıntı gibi belirtiler ile kendini gösterir. Köpeklerde huzursuzluk, iştahsızlık, çabuk yorulma ve ateş gibi durumların ortaya çıkmasına sebebiyet verir.

  • Dişi köpeklerde rahim hastalıkları tedavisi için ilk olarak köpeklerin mutlaka düzenli bir şekilde  banyosunun yaptırılması gerekir.
  • Sağlıklı beslenmesine özen gösterilmesi şarttır.
  • Rutin veteriner kontrolleri gerekir.
  • İlaç tedavisine başlanıldığında tedavinin aksatılmaması şarttır.

Tüm bu konulara dikkat ettiğiniz sürece dişi köpeklerde rahim hastalıkları kolayca tedavi edilmiş olacaktır. Bunun haricinde ise köpekler bir yerden başka bir yere yolculuk yapacak ise eğer toplu taşıma araçları yerine mutlaka pet taksi hizmetleri alınmalıdır. Çünkü pet taksilerde sevimli evcil hayvanlarımız için gerekli hijyen koşulları sağlanmış olup, daha rahat bir şekilde yolculuk yapabilmeleri için tüm ekipmanlar hazır olacaktır.