Kedilerde de sıklıkla gözlenen kedi nezlesi, kedilerde solunum yolu hastalıklarının en yaygın sebebi virüslerdir. Ancak, parazitlerin de kedi gribine oluşumuna yol açtığı bilinen bir gerçektir. İnsanlarda görülen belirtilere benzediği için pek çok insan kedi nezlesi insana bulaşır mı sorusunun cevabını merak etmektedir.
Kedi gribi, kediler arasında oldukça bulaşıcı bir hastalık olduğu için özellikle sokakta ve barınaklarda yaşamakta olan kedilerde görülme sıklığı fazladır. Aynı ev içerisinde birden çok kedi olması halinde de kedi gribi riskinde artış olduğu gözlenir. Hastalığı tetikleyen diğer risk etkenleri ise aşılamada eksikliklerin olması, stres, yaş, doğum, dışarıda yaşam sürmek ve genel sağlık durumu biçiminde sıralanabilir.
Kedi Nezlesinin Nedenleri
Kedi nezlesinin gerçekleşmesine neden olan virüsler tükürük, göz ve burun salgılarında varlığını gösterir. Kediler birbirleriyle temas halinde bulundukları veya hapşırma gibi eylemler yaşanması sonucunda dışarı çıkan vücut salgıları ile bu virüsler yayılmak için gerekli ortamı hazır olarak bulur. Bu nedenle kedi nezlesi insana bulaşır mı sorusunun cevabı olarak kedi nezlesinin insanlara bulaşması gibi bir durum söz konusu değildir.
Kedi nezlesine yakalanan bir kediye temas eden kişi daha sonra başka bir kediye dokunduğu zaman kedi nezlesinin bulaşmasına neden olabilir. Kedilerin nezle oldukları sırada göstermiş oldukları semptomlar, enfeksiyonun sebebine ve yerleşmiş olduğu solunum sistemi bölgesine göre değişiklik gösterir.
Kedi Nezlesi Belirtileri
Kedi nezlesi belirtileri genel itibari ile hapşırma, burunda tıkanıklık, burunda akıntı, öksürük, gözde bulunan akıntı durumu, salya akıtma, ateşin yükselmesi, iştah kaybı veya iştahta azalma yaşanması, burun ya da ağız ülserleri, seste boğuklaşma gibi belirtiler biçiminde sıralanabilir. Bunun yanında, kedi nezlesi insana bulaşır mı sorusunun yanında tedavi şekilleri de önemlidir.
Kediler, bu hastalığı farklı derecelerde yaşayabilirler. Ancak su içmelerine özen gösterilmelidir. Halsiz düşen kedinin rahat etmesi ve dinlenmesi sağlanmalıdır. Gözde ve burunda oluşan akıntılar ılık nemli bir bez yardımıyla silinmelidir. Eğer kedi, belirtileri çok şiddetli geçiriyorsa veteriner hekime gösterip gerekli olan göz damlaları, vitamin takviyeleri, burun içerisine uygulanan solüsyonlardan alınması gerekir.
Hayvanlarda Yolculuk Hizmeti
Hasta olan kediyi veteriner hekime götürmek için pet taksi hizmetinden yararlanılabilir. Hijyen koşullarına dikkat edilen ve hayvanların konforlu şekilde istenilen alana bırakılmasına imkân sağlayan bu taksiler, evcil hayvan sahipleri tarafından oldukça sık tercih edilir. Güvenli bir yolculuk yapılması ve hayvanların güvenli bir şekilde taşınması sağlanır. Herhangi bir bakteri ya da enfeksiyon oluşumunun yaşanmaması için pet taksi sürekli özel temizlik ürünleri ile steril bir hale getirilir.
Bunun yanında, şehir dışına seyahat edilmesi durumunda da hayvanların konfor içerisinde gerçekleşmesini sağlar. Herhangi bir sarsıntı, korku ya da huzursuzluk yaşamadan yolculuk yapma şansını yakalayan hayvanların, pet taksiden hizmet almak için gerekli olan belgeleri hazırlandıktan sonra oldukça kolay bir şekilde yolculukları tamamlanır.