Minik Dostlarımızdan Haberler

Tüy Döken Kuşlara Ne Yapılmalı?

Tüy Döken Kuşlara Ne Yapılmalı

Kuşlarda tüy dökülmeleri en sık rastlanan sorunlar olup tüy döken kuşlara ne yapılmalı duruma göre net karar verilmelidir. Kuşların tüy dökme halleri fizyolojik ve patolojik olarak ayrılır. Fizyolojik olanlar normal karşılananlardır ancak patolojikse bir hastalık ya da bir sorunu var demektir. Kuşlarda tüy değişimleri belli dönemlerde gerçekleşir. Bu dönemlerde genelde mevsim dönüşleridir. Bunun için de canlı kendi kendine hazırlık yapar.

Kuşlarda Tüy Dökme Süresi Ne Kadar Olur?

Kuşlarda tüy dökme süreleri 10 ila 15 gün arasında olup, tüy döken kuşlara ne yapılmalı kararı bir an önce veteriner kapsamında verilmelidir. Bu süre zarfında olan dökülmeler sağlıklı bir tüy yapısı çıkması için bir süreçtir. Özellikle yavruluktan çıkan kuşlar için tüy dökülmeleri normal karşılanır.

Kuşlarda tüy dökme belirtileri özellikle çevreye karşı ilgisiz olmaları, sürekli uyuma halleri, kafeslerinde kalın tüylerin görülmesi en dikkat çekici olanlarıdır. Tüy dökülmelerinin normal olup olmadığına karar verildikten sonra gerekirse veteriner eşliğinde beslenmeleri ve bakımları da ayrıntılı incelenerek ilerleme yapılmalıdır. Çünkü tüy dökülmeleri bazen de bir hastalık sebebiyle gerçekleşir. Özellikle beslenme ve bakım sebepli olduğunda bu duruma kesinlikle el konulmalıdır.

Tüy Döken Kuşlara Ne Yapılmalı

Kuşların Tüyleri Çok Dökülüyorsa İzlenecek Adımlar

Kuşların tüylerinde dökülme yüksek oranlarda ise mutlaka veterinere götürülmelidir. Normal dökülmede bile beslenmelerine ve vitaminlerine kadar dikkat edilmelidir. Anormal dökülmelerde ise profesyonel destek şarttır. Bu destekte vitamin ve mineral katkılı bir beslenme düzeni ile kuş tedaviye alınır.

Tüy döken kuşlarda bir başka önemli sebep strestir. Kuşun stres olması demek, kuşun kafesinin yer değiştirmesi, sahibinin değişmesi, kafese alınan bir kuş ya da o kuşun kafesten alınması, çok aşırı sesli ortam kuşlarda stres yaratır. Beraberinde tüy dökülmeleri başlar. Stres ve tüy dökülmeleri sonrasında kuşta halsizlikler ve kabarma halleri de görülen görüntülerdir. Tüy dökülmeleri aynı zamanda ani değişen havalardan da kaynaklanır. Kuşlarda vitamin ve mineral eksikliği kaynaklı olarak da tüy dökülmeleri yaşanabilir. Bu durumu da beslenmenin düzeltilmesi ile tedavi edilebilir.

Hastalık Hallerinde Tüy Dökme

Kuşların tüy dökmeleri fizyolojik açıdan olduğunda normal karşılanır. Ancak patolojik anlamda söz konusu olunca birçok şeylerden etkilenerek tüy dökülmeleri yaşanabilir. Bunlardan en sık görüleni dış parazitler ya da mantar hastalığı yaşıyor olabilir. Bu da tüylerin dökülmesine sebep olur.

Kuşlarda tüy dökülmeleri normalin dışında gerçekleşme yaşıyorsa ve bu net olarak gözlemleniyorsa vakit kaybetmeden kliniğe götürülüp tedaviye alınmalıdır. Tedaviye alınmayan kuşlarda sonrasında ishal, halsizlik gibi durumlar da yaşanmaya başlayacaktır bu da kuşların yaşamını çok daha olumsuz etkileyecektir. Doktor kontrolünde kuşun bulunduğu ortamı ve bakım koşullarına dikkat ederek ve özellikle hijyeni, mineralleri ya da vitaminleri kapsamlı bir beslenme tanımlayarak ve beraberinde kuşun ortamının sakinliğinin sağlanması ile anormal tüy dökülmeleri engellenecektir.