Minik Dostlarımızdan Haberler

Strese Giren Evcil Hayvan Bakımı Nasıl Olmalı?

Evcil hayvanların her şeyden etkilendikleri gerçeği ortada olduğundan strese giren evcil hayvan bakımı nasıl olmalı bunu çok iyi araştırıp uygulama yoluna gidilmelidir. Bunun da yolu evcil hayvanların enerjisini almak ve ilgilenip sevgi göstermektir. Mesela bir köpek düzenli olarak dışarı çıkarılmak zorunluluğu vardır. Bu aksatıldığı takdirde stres belirtileri gösterecektir. Aynı şekilde bir kedi de yaşam alanı işgal edildiğinde strese girecek ve sahibinden uzaklaşma moduna dönüşecektir.

Evcil Hayvanlara Yapılması Gereken Bakımlar

Her evcil hayvanın kendine has bir alanı var olmalıdır ki, strese giren evcil hayvan bakımı nasıl olmalı cevabını böyle bir durumla karşı karşıya kalındığında cevap verme hali olabilmelidir. Bu alana girilmesi hiçbirinin hoşuna gitmez ve tepkisini strese girerek gösterir. Enerjisini atamayan bir evcil hayvan için de aynı şey geçerlidir; streslidir ve bunu çevresinde kim ya da ne varsa gösterir.

Strese giren evcil hayvanın bakımında onun alanında en güzel, en rahat biçimde olması sağlanmalıdır. Onunla özel egzersizler yapılarak stresli halinden arındırılmalıdır, eğlenmek evcil hayvanlar için en güzel yoldur aslında. Yeni oyuncaklarla enerjisini atar ve mutlu olur. Mamalarını seçerken de özen gösterilmelidir. Kaliteli seçilen bir mama onu mutlu edecektir. Mesela bir kedi tuvaletini kumu dışında yapmaz ancak kumu azsa bu durum onu strese sokacak ve tuvaletini yerlere yapmaya başlayacaktır.

Strese Giren Evcil Hayvan Bakımı Nasıl Olmalı

Stresle Baş etme Yolu: Sevgi

Stresle baş etmenin en güzel yolu sevgi göstermektir. Sevgi ve ilgiyi gören evcil hayvan strese girmeyecektir. Minik dostların her gün belli saatler ayrılmaya ihtiyaçları vardır. Oynamak, sarılmak, sevmek istedikleri şeylerdir.

Mesela bir köpekte stres belirtileri; sızlanma, havlama, aşırı yalanma, aşırı tüy dökme, agresif hareketlerde bulunmadır. Stresli halleri hissedilen evcil hayvanlara müzikli ortamda bulundurmak rahatlatıcı olacaktır. Köpeğin aktif olması da onun sıkılmasını engelleyecek ve stresten uzak kalmasını sağlayacaktır. Yeni yerler, yeni insanlar özellikle evcil köpekler için olmazsa olmaz ihtiyacıdır. Köpekler dışarıya alışık oldukları ve dışarıyı istedikleri için daha çok stres kaynağı olarak gösterilir. Bu nedenle görülen her şüphede ciddiye alınma şarttır.

Stresle Baş etme: Sabır Ve Şefkat

Stresle baş etmede önemli olan sabırlı ve şefkatli olmaktır. Evcil hayvanlar bağırıldıkça daha saldırgan olurlar; bunun beraberinde dışlanma yapılmamalıdır, yalnız bırakılmamalıdır. Onunla mutlu ve sevgi dolu saatler geçirmek yasadığı her ne stres durumu varsa yok etmeye yetecektir.

Evcil hayvanlar dışlanma hissini çok iyi ayırt ederler. Sahibi tarafından bu durumla karşı karşıya kalan evcil hayvanlar için stresli günler başlar. Hayvanların rahat olması, gerginlikten uzak olması, korkmaması, iyi uyuyup dengeli beslenerek sağlığının iyi olması, eğlenme saatinin olması önemli aşamalardır. Bu aşamaları sahibi ile birlikte yaşayan her evcil hayvan için sorunsuz, stressiz sakin bir dönem yaşanacak demektir. Bütün minik dostların bu ayrıcalığa ihtiyaçları vardır.