Minik Dostlarımızdan Haberler

Sonbahar Aylarında Evcil Hayvanlarda Tüy Dökme

Sonbahar Aylarında Evcil Hayvanlarda Tüy Dökme

Sonbahar aylarında evcil hayvanlarda tüy dökme; Sıcak hava dalgalarının yerini yavaş yavaş soğuk havaya bırakma süreci içerisindeki bu geçiş sonbahardır. Sonbaharda sıcak yerini soğuğa, yeşil yerini sarıya, yazlık ise  yerini kışlığa bırakır. Sonbahar bir geçiş dönemidir. Doğada pek çok şey gibi hayvanlarda bu mevsimsel geçmişten oldukça etkilenirler. Hayvanlarda mevsimsel geçişte;

  •  Duygular üzerinden
  •  Fiziksel olarak
  •  Yeme içme üzerinden oldukça etkilenirler

Sonbahar aylarında evcil hayvanlarda tüy dökme ve soğuk algınlığına dikkat edilmelidir.

Bunlarla beraber gelen diğer sonuçlarda aşağıda belirtildiği gibidir. Hepsi geçiş evresinde hayvanların yaşadığı doğal durumlardır.

Çevremizdeki hayvanlara bu yazıyı okuduktan sonra daha bilgili ve duyarlı bakabileceğiz.

Sonbaharda Evcil Hayvanlarda Tüy dökümü Neden Olur?

Sonbahar ile kendini gösteren bu soğuk havaya geçiş de birçok hayvan tüy döker. Nasıl insanlar yaz aylarından sonbahara geçişte gardırobundan yazlık kıyafetlerini kaldırıyor yerine kışlık kıyafetlerini koyuyor ise hayvanlarda aynı şekilde havaya karşı önlem alıyor. Sonbahar aylarında evcil hayvanlarda tüy dökme başalar ve yerine kışlık tüylerin çıkar.

Hayvanlarda Mevsimsel Geçişte Beslenme

Bu geçiş süreçleri hayvanların besin tüketiminde de oldukça etkilidir. Hayvanlar mevsimsel geçişlerde yeme içme düzenlerini değiştirebilirler. Örneğin yaz aylarında çok yeme alışkanlıkları olmaz ama kış aylarında oldukça fazla yerler. Bununda başlıca sebebi sıcaklığın artması ile hormonların oluşan başlıca yeni değişikliklerdir. Bu nedenle evcil hayvanlar yaz aylarında yiyecek toplamak ve yemek için oldukça az zaman harcıyor. Kış aylarında ise hava ve soğuk şartlar ile mücadeleyi arttırmak için enerjiye ihtiyaç olduğundan bu enerji dengesini de yiyecekler ile kurduklarından daha çok yemek tüketiyorlar. Ayrıca sonbahar aylarında evcil hayvanlarda tüy dökme durumu başlar.

Hayvanlarda Mevsimsel Geçişte Duygu Durumları

Hayvanlar yukarıda da bahsettiğimiz gibi hem yeme içme şekilleri olarak hem fiziksel olarak hem de duygusal olarak bu geçişlerde etkilenmektedir. Bazı hayvanlar sıcak havaları severken bazısı ise soğuk havayı sever. Hatta türler kendi içinde bile cinslerine göre bu ayrıma sahiptirler. Sıcak havayı seven hayvanlar soğukta daha agresiflik soğuk havayı seven hayvanlar ise sıcak havada daha agresif olurlar. Bu geçişte hepsinin ortak özelliği sonbahar aylarında evcil hayvanlar tüy dökme ile birlikte yazlık tüylerinin yerini kışlık tüylere bırakmalarıdır. Bu konuda özellikle mevsim geçişlerinde dikkate alınması gereken konulardandır.

Mevsimsel geçişlerde özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar tam olarak bunlardır. Evcil hayvanlarımızda hem fiziksel hem davranışsal olarak bir değişiklik gördüğümüzde hemen bir veteriner hekime götürmemizde fayda vardır. Hem sonbaharda tüy dökmesi olsun hem mevsimsel geçişte ki agresiflik olsun bunlar veteriner hekimler tarafından ilaç ve spreyler ile önlem alınacak hususlardır. Kıymetli can dostlarımız için bir pet taksi çağırdığımız takdirde en konforlu şekilde o dostlarımızı bir veterinere, seyahate götürebiliriz

Pet taksi 7/24 hizmet veren sektörün en özenli kollarından biridir. Pet taksi tamamen hayvan dostlarımızın konforuna göre dizayn edilmiş araçlardır. Bagajları yumuşak dokulu özel halılar ile kaplanmış pet taksiler hayvan dostlarının oldukça beğenisi kazanmıştır.