Bir kedi için idrar yolu enfeksiyonu durumu en kısa zamanda tedavi edilmesi gereken hastalık grubu olup Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu nasıl geçer? İyi bir gözlemleme ve tedavi aşamaları ister. İdrar yolu enfeksiyonları kedilerin hastalanması sebeplerinin başında gelir. Bir köpek idrarını tutamadığında bir idrar yolu hastalığı yaşadığı belirlenebilir ancak konu kedi olduğunda bu durum zor tespit edilir. Çünkü bir kedi evde kedi kumu üzerinde yaptıklarından ve kesinliğe gizliliğe önem verdiklerinin bunun anlaşılması da zor olur.
Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonu Belirtileri
İdrar yolu enfeksiyonları dişilerde erkeklere oranla çok daha yaygın olduğu Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu nasıl geçer? Sorusu kedinin yaşı ile birlikte bu durum da artar. En çok dikkat edilmesi gereken idrar yaparken rahatsızlık duyup duymadığıdır. Bu rahatsızlık kedi de batma ve yanma hisleridir.
Kediler normal hayatlarında da sessiz canlılardır ancak idrarını yapmaya gittiğinde ses çıkarıyorsa bu bir rahatsızlık yaşıyor demektir. Ve yine başka bir belirti idrar kumunu ne kadar sıklıkla kullandığıdır. Eğer kedide enfeksiyon varsa normalden çok daha fazla kullanım yapar. Ve kediler problemli bölgesini yalama eğiliminde olurlar, böylelikle kendilerini hem temizlerler hem de var olan ağrı ya da acıyı azaltmaya çalışırlar. Bu nedenle bir kedi genital bölgesini fazla yalıyorsa sorun var demektir.
Ekstra Görülen Enfeksiyon Belirtileri
Bunların dışında kedinin idrarını kumunun dışında yapması belirtidir. Bu normal bir davranış olarak görülmemelidir. İdrardan normalden çok koyu olması ve kokusunun kuvvetli olması da bir başka belirtidir.
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu problemi yaşanıyorsa kedi kendini çok keyifsiz hisseder. Beraberinde iştahsızlık, bulantı ya da kusma bile yaşayabilir. Yalnız kalmak ister. Bu durumlarda mutlaka veterinere danışmak gereklidir. İlaç kullanması gerekli olacaktır. Aynı zamanda tespit edilmeyen ve tedavisi yapılmayan bir idrar yolu enfeksiyonu böbrek iltihabına kadar ilerleyebilir. Bu da böbreklerin çalışmasını engeller ve çok daha sorunlu hastalıklara sebep olur.
İdrar Yolu Enfeksiyonu Nedenleri
Kediler hassas canlılardır. Ve stres en çok onlara zarar vererek sağlık durumlarını olumsuz etkiler. Bu da ilk başta idrar yolunun hassaslığını arttırır. Fiziksel aktivite yaşamayan ve aşırı kilolu kedilerde de sık yaşanır. Ve eğer kedide diyabet ve taş oluşumu hastalığı varsa idrar yolu enfeksiyonlarına yakalanma olasılığı yüksektir.
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için yapılması gereken ilk şey kedinin zaman geçirdiği yerlerin hijyenik olmasıdır. Ve mutlaka kedinin suyu temiz olmalıdır. Kediler yemeğe meraklıdır bu sebeple az az yemek verilmesi uygundur.
Yemeklerinin kuru yem ya da yaş yem şeklinde orantılı olarak verilmesi onun sağlığı açısından yardımcı olacaktır. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu hem ağrılı hem de rahatsız edici bir durumdur. Kediler köpeklere oranla daha az su tükettiklerinden idrarları çok daha yoğundur. İdrara çok çıkma yapmazlar bu nedenle de bakteri oluşumuna açıktırlar.
İdrar Yolu Enfeksiyonunda Besinlerin Önemi
Bazı besinlerden alınan mineraller kedide taş oluşumuna neden olur. Bu taşlar enfeksiyona sebeptir. Herhangi bir sorunu olmayan bir kedide idrar orta seviyede asidiktir. Bu nedenle PH düzeyinin dengede olması demek idrar yollarında enfeksiyon yaşanmaması demektir.
İdrar yolu enfeksiyonlarının tedavisine gelince; birinci sırayı antibiyotik tedavisi alır. Sonrasında damar içinden sıvı takviyesi, mamada değişim, tamamlayıcı bir yem ve vitamin kullanımı gelir.