Minik Dostlarımızdan Haberler

Kedilerde Fib Hastalığı

Kedilerde Fib Hastalığı

Kedilerevlerdeen çokbeslenen evcil hayranlardan bir tanesidir. Tabi dikkatli bir şekilde de bakılması gerekir. Adeta bir çocuğunuz gibi ilgi göstermeli ve beslenmesine de bir o kadar dikkat etmeniz gerekir. Çünkü kediler de diğer birçok hayvan gibi hastalanabilir. Ancak her hayvanın ortak bazı hastalığı olduğu gibi kendine özgü olan hastalıkları da vardır.

Sonuçta onlar da bir canlıdır ve yeri geldiğinde bağışıklıkları düşerek hastalıklar ile baş edemez hale gelebilirler.  Kedilerde Fib Hastalığı da bunlardan bir tanesidir. Aynı zamanda bu hastalık, kedi sahiplerinin en çok endişelendiği hastalıklardan bir tanesidir. Çünkü koronavirüs ile enfekte olmuş kedilerde götürülür ve mutasyona uğrayan virüs kedilerde viral bir enfeksiyona neden olarak ciddi bir durum oluşturur. Böyle bir durumla karşılaştığınızda hemen bir Pet Taksi çağırarak veterinere götürebilirsiniz.

Fib Hastalığı Nasıl Bir Hastalıktır?

Kedilerde Fib Hastalığı, ciddiye alınması gereken ve ilerlediğinde hayati tehlike yaratan bir hastalıktır. Islak ve de kuru formları da bulunan bu hastalık, vücudun bağışıklık sistemi ile de alakalı olarak ilerleme gösterir. Mutasyona uğramış bir koronavirüs, hastalığın baş etkenidir.

İnsanlarda olan koronavirusten farklı özelliklere sahiptir. Yaklaşık olarak %10 oranında bir virüs kedigil enfeksiyoz peritonit virüsü yani kısacası Fib olarak bilinen enfeksiyona yol açmaktadır. Hastalık, karın bölgesinde, böbrekte ve beyinde önemli derecede bir enfeksiyon oluşturabilir. Pet taksi böyle durumlarda imdadımıza yetişecektir. Yani bu hastalık oldukça ciddiye alınmalı ve ilerleme durumu sıklıkla takip edilmelidir.

Kedilerde Fib Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Kedilerde Fib Hastalığı, genellikleçok fazla belirti göstermeden de seyredebilir. Kedilerin bazılarında isal ve buna benzer sindirim sitemi hastalıkları gözükürken bazılarında ise aksırma ya da burun akıntısı ile gözlerinde sulanma gibi belirtiler gözükür. Bunların birçoğunda da bu belirtiler kendi kendine geçebilir. Ancak az miktarda da olsa kedilerin bazılarında Fib hastalığa kadar ilerleyebilmektedir. Ve de bazı durumlarda bu belirtiler haftalar, aylar ve hatta yıllar sonra dahi ortaya çıkabilir.

Koronavirüs bulaşan kediler genellikle belirgin bir semptom göstermeler. Kedilerde görülen bu hastalığın bazı belirtileri

  • Hapşırma,
  • Gözlerde sulanma
  • Burun akıntısı
  • İsal
  • Diğer sindirim sistemi hastalıkları

Gibi belirtilerdir. Yazının başında da belirtiğimiz gibi ıslak ve kuru formu da olan bu hastalık, kendi formundan bağımsız bir şekilde de ilerleyebilir ve başlangıçta kilo kaybı, iştahsızlık, ateş ve de depresyona dahi yol açabilmektedir. Aynı zamanda ıslak ve kuru form, birbirine de dönüşebiliyor.

Fib Hastalığı Teşhisi Nasıl Koyulur?

Kedilerde Fib Hastalığı, teşhis edilmesi oldukça zor bir hastalıktır. Nedeni ise birçok sağlık sorunu ile karıştırılabilmesidir. Sadece bir tahlil ile belirlemek zordur. Bundan dolayı birçok kriterin göz önünde bulundurulması gerekir. Tedavisinde ise şu an da piyasada bulunmakta olan ancak uzun vadede ne kadar etkili olabileceği belli olmayan viral ilaçlar kullanılır. Kedinizde şüphe duyduğunuz bir durumda hemen bir pet taksi çağırabilirsiniz.