Minik Dostlarımızdan Haberler

Kedilerde Böbrek Yetmezliği

Kedilerde Böbrek Yetmezliği

Kedilerde Böbrek Yetmezliği oldukça yaygın bir şekilde görülür. Yaşlı kedilerde daha çok görülebilir. 10 tane yaşlı kedi içerisinde bakılacak olursa bunlardan ortalama olarak 3 tanesi KBH yani kronik böbrek yetmezliği hastalığından etkileniyor. Bunu tetikleyen birçok faktör bulunur. Bunların başında ise yedikleri mamalar, içtikleri sular, genetik yatkınlıkları, idrar yollarında gerçekleşen enfeksiyonlar, böbrek taşları ve buna benzer etkenlerdir.

Vücutta böbreklerin olağanüstü bir görevi vardır. Protein atıklarını ortadan kaldırmak ise bunların başında gelir. Vücuttaki su ve tuz oranı ile minerallerin ayarlanması, yüksek kalitede idrar üretimi sağlamak ise diğer görevlerinden bir tanesidir. Kedilerde Böbrek Yetmezliği de insanlarda olduğu gibi iki safhada gerçekleşir.

Kronik Böbrek Yetmezliği

Kronikböbrek yetmezliğinde böbrek fonksiyonlarındaki azalma yavaş bir şekilde gerçekleşir. Bu safhada kediler aylar ve yıllar boyu kediler bunu telafi edebilirler. Hastalık ilerledikçe belirtilerde de artış görülür. Sıvı kaybına bağlı olarak de hidratasyon gelişebilir.

Akut Böbrek Yetmezliği

Akut böbrek yetmezliği ise ani gelişen bir böbrek hastalığıdır. Bunlar da genellikle yaralanma durumlarında ortaya çıkar. Böbreğin ağır bir hasar almasına bağlı olarak böbrekte yetmezlik oluşur. Bundan sonraki aşamada ise böbrekler çalışmaz duruma gelip idrar yapmada sorun yaşar ve ölümle dahi sonuçlanabilir. Pet Taksi yardımı alarak veterinere götüreceğiniz kediniz burada gerekli müdahalelerde bulunularak tedaviye alınır.

Dönüşte de yine Pet Taksi istemeniz halinde size yardımcı olacaktır. Buradaki veteriner hekim hastalığın altında yatan nedeni bulmak için tetkik isteyebilir. Böylelikle hastalığın hangi aşamada olduğunu en azından tespit ederek gerekli tedaviye başlanır.

Erken dönemde kedilerin birçoğunda belirti gözükmezken gözüken belirtiler de şu şekilde gelişebilir.

  • Hafif Kilo kaybı
  • Kusma
  • İştahsızlık
  • Su tüketiminde artış olmasına rağmen idrarda çok fazla artış olmaması
  • İdrarda artma ve susuzluk görülmesidir.
  • Bunların yanında Kedilerde Böbrek Yetmezliği durumlarında kedilerin her zamankinden fazla uyuması, dağınık bir halde olması da sayılabilir. İlerleyen ve daha ciddi durumlar oluşturabilecek belirtiler ise ağız kokusu, ağızda yaralar çıkmasıdır.

Kedilerin Muayenesi

Kedinizde bulunan ve dikkatinizi çekebilecek bir belirti gördüğünüzde onun daha az yıpranması açısından Pet Taksi çağırmanız yerinde olacaktır.

Kedilerde Böbrek Yetmezliği Riskleri

Kedilerde Böbrek Yetmezliği riskleri yaş başta olmak üzere birçok etkeni içerir. Bir keresinde 9 yaştan büyük olan köpekler,  risk grubundadır diyebiliriz. Bazı farklı cinsten kediler de yine risk altındadır. Bunlarla beraber veterineriniz de yine tetikleyen diğer faktörleri tedavi ederek kedinizin bu durumdan kurtulmasını sağlayabilir. Bu etkenler ise böbrek enfeksiyonu, böbrek taşı, Böbreğin kanalını tıkayan taşlar, böbrek çevresindeki dokularda meydana gelen hasarlar, fib hastalığı ve Glomerülonefrit olarak biliniyor. Sizlerin yapacağı ilk iş kedinizi fiziksel bir muayeneden geçilmesi ve daha sonrasında veteriner hekimin önderliğinde hareket edilmesi olacaktır.