Minik Dostlarımızdan Haberler

Kedilerde Ateş Nedir?

Kedilerde Ateş Nedir?

Evlerde en çok beslenen hayvanlardan biri de kedilerdir. Kediler son derece hassas canlılardan biri olduğu için sıkça hastalanabilirler. Özellikle yaz aylarında ve üreme dönemlerinde kedilerin vücutları daha hassas ve bağışıklık sistemleri daha yavaş çalıştığı için ateş ve halsizlik gibi durumlar sıklıkla görülmektedir. Bu nedenle hayvan sahiplerinin mutlaka bilmesi gereken konuların başında kedilerde ateş nedir? Sorusu gelmektedir.  Kedilerde ateş farklı nedenlerden dolayı veya farklı hastalıklardan dolayı ortaya çıkan bir çeşit uyarıdır. Vücutları bu hastalıklara karşı reaksiyon gösterdiğinde kedilerde ateş ortaya çıkacaktır. Ancak kedi sahiplerinin bu tür sorunlara karşı duyarlı ve son derece bilgili olması gerekir.  Sizler için bu yazımızda kedilerde ateş nedir? Sorusuna yanıt vereceğiz. Siz de yazımızı sonuna kadar okuyarak, kedilerde yaşanan ateş ve ateşli hastalıkların önüne geçebilirsiniz.

Kedilerde Ateş Nasıl Anlaşılır?

Bilindiği üzere insan vücudunda ateş sorunu belli bir hastalığın ilk sinyali olarak görülür.  Bu durum aynı şekilde kediler için de geçerlidir. Yani kediler yaşamış oldukları bir hastalıktan dolayı ateşlenirler. Özellikle bahar aylarında ve üreme dönemlerinde kedilerde ateş daha fazladır. Bu nedenle ilk olarak kedilerde ateş olup olmadığını tespit edip akabinde hemen bir veteriner kontrollerine götürülmeleri gerekmektedir. Kedilerde ateş nedir? Nasıl anlaşılır? Sorusunun yanıtına bakacak olursak;

  • Kedilerin mevcut vücut ısıları vardır. Ancak yaz aylarında vücut ısıları daha fazla artar. Ama bu kedilerde ateş olduğunu göstermez.  Bu nedenle ilk olarak kedilerin ateşi ölçülmelidir.
  • Kedilerde yorgunluk gibi bir belirti varsa bu ateş olduğunun bir göstergesi olabilir. Eğer kediniz tüm gün ve geceleri de sürekli, kesintisiz bir şekilde uyuyor ise hemen ateşinin ölçülmesi tavsiye edilir.
  • Kedi nezlesi hastalığı olan kedilerde de ateş görülmektedir. Bu nedenle kedilerinizde nezle gibi hastalıklar varsa ateşinin çıkmaması için ekstra dikkatli olmanız tavsiye edilir.
  • Eğer kedilerde bir iştah azalması söz konusu ise vücut ısılarında yükselme söz konusu olacaktır. Bu da ateş belirtisi olarak karşımıza çıkar.
  • Kusma veya isal gibi bazı sağlık sorunları da kedilerdeki ateşin belirtisidir. Çünkü kusma ve isal  daha çok bağırsaklarda zararlı parazitlerin olduğuna işaret eder.

Kedilerde ateş olup olmadığını kedilerin koltuk altına bakarak ta öğrenebilirsiniz.  Kedilerin koltuk altı ısıları ölçülerek ateş olup olmadığı anlaşılabilir. Bunun dışında burun akıntısı ve gözlerde kızarıklık varsa kedilerde ateşin bir yansıması olarak kabul edilir.

Tüm bu durumlarda kedi sahiplerinin veteriner gözetimine gitmesi ve hemen tedaviye başlamaları gerekir. Öncelikle kedilerde ateşe neden olan hastalıklar tespit edilir. Bu hastalıkların tedavisine yönelik ilaç tedavileri başlatılmalıdır. Ayrıca kediler ateşlendiği zaman vücut ısılarını düşürmeye yönelik girişimlerde bulunulması da şarttır. Örneğin eğer kediler çok sıcak bir ortamda ise bu ortamdan uzaklaştırılmalı ve patileri soğuk su ile yıkanmalıdır.