Minik Dostlarımızdan Haberler

Evcil Hayvanlarda Virüs Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Evcil hayvanlarda virüs olduğu nasıl anlaşılır sorusu birçok evcil hayvan sahibinin aklına gelen ilk sorulardandır. Günümüzde akla ilk gelen virüslerden olan koronavirüs en çok merak edilen virüs türlerinden biri olmaktadır. Hayvanlardan insanlara ya da insanlardan hayvanlara koronavirüs bulaşır mı sorusuna yetkililerden gelen, kısmen iç rahatlatıcı açıklama; onlardan insanlara bulaşmadığı ancak enfekte olan kişilerin hayvanlara koronavirüsü bulaştırdığı yönünde olmuştu. Gündem koronavirüs olsa da evcil hayvanları etkileyen birçok virüs çeşidi vardır ve bazıları maalesef ölümcül durumlara yol açmaktadır.

Evcil Hayvanlarda Görülen Viral Hastalıklar Nelerdir?

Günümüzde en yaygın görülen evcil hayvanlar kedi ve köpeklerdir. Evcil hayvan hastalıkları içinde pek çok ciddi viral enfeksiyonlar görülmektedir. Kedilerde;

  • Gençlik hastalığı
  • Kedi lösemisi
  • Kedi AIDS
  • FIP

Köpeklerde ise;

  • Kanlı ishal
  • Gençlik hastalığı
  • Bulaşıcı karaciğer hastalığı
  • Barınak hastalığı

Kedilerde Gençlik Hastalığı

Kediler arasındaki en ölümcül ve en tehlikeli hayvan hastalıkları içinde gençlik hastalığı gelmektedir. Hem dünyada hem de ülkemizde bu hastalığa karşı geliştirilen aşıları olmayan hem evcil hem de sokakta birçok kedi vardır ve bu virüsle enfekte olarak hayatlarını kaybetmektedirler. Bu virüs kediye bir kez bulaştığında tedavi etmek gerçekten zor ve sıkıntılıdır. En çok yavru kedilerde görülen bu hastalığın en belirgin belirtileri içinde halsizlik, kusma ve ishal vardır.

Kedi Lösemisi

Aşı olmamış kedilerde sık görülen hayvan hastalıkları içinde bulunan kedi lösemisi viral bir hastalıktır. Virüsler sebebiyle meydana gelen bu hastalık oldukça bulaşıcıdır. Sadece yavru kedilerde görülmeyen bu hastalık, yetişkin kedilerde de sık sık görülür. İştahsızlık ve zayıflama bu hastalığın önemli belirtilerindendir.

Kedi AIDS

Evcil hayvan hastalıkları içinde bulunan kedi AIDS’i, en çok birbirini ısıran kedilerde görülür. Diş eti iltihabı, geçmeyen ishal ve zayıflama en sık belirtilerindendir. Düzenli ve zamanında yapılan aşılar ile bu hastalıktan korunmak mümkündür.

FIP

Koronavirüsün mutasyona uğramış hali olan bu hastalıkta en belirgin özellik karındaki şişkinliktir. Tüm kedilerde görülebilmektedir. Nezle ve soluma zorluğu da bu hastalığa eşlik etmektedir.

Köpeklerde Kanlı İshal

En çok aşısız yavru köpeklerde görülür. Parvo virüs olarak da bilinen bu hastalığın en belirgin özelliği çok kötü kokan kanlı ishaldir. Yavru köpekler için çok tehlikeli olan bu virüs, en çok yavru ölümüne sebep olan hastalıklardan biridir.

Köpek Gençlik Hastalığı

Genellikle ölümle sonuçlanan bu hastalık, distemper virüs sebebi ile oluşur. İştahsızlık, kusma ve ishal aynı kedilerde olduğu gibi bariz belirtileridir.

Bulaşıcı Karaciğer Hastalığı

Mavi göz hastalığı olarak da bilinen bu hastalık, çok tehlikeli olabilmektedir. Bütün köpeklerde ve her yaşta görülebilmektedir.

Barınak Hastalığı

Barınak hastalığı, özellikle çok fazla köpeğin bir arada bulunduğu barınaklar ya da park gibi alanlarda bulaşan, en belirgin özelliği ise şiddetli ve inatçı bir öksürük olan viral bir hastalıktır. Aşılama en etkili çözümdür. Evcil dostlarınız hakkında edineceğiniz bu bilgiler ve evcil hayvanlarda virüs olduğu nasıl anlaşılır sorusunun cevapları sayesinde hayvanlarınızı daha yakından takip edebilirsiniz.