Minik Dostlarımızdan Haberler

Bahar Aylarında Evcil Hayvanlardan Geçen Hastalıklar

Evcil dostlarımızı hepimiz çok severiz. Onlarsız bir gün bile geçirmediğimizi, hatta hayatımızın her alanında evcil dostlarımızla zaman geçirmekten büyük keyif alırız. Zaten evcil hayvanların genellikle, insanlardaki psikolojik problemlere de iyi geldiği bilim adamlarınca kanıtlanmıştır. Ancak evcil dostlarımızın sağlıklarına her zaman dikkat etmeliyiz. Sonuçta bahar aylarında evcil hayvanlardan geçen hastalıklar insanlara zarar verebilmektedir. Hatta bazı hastalıklar insanları kör dahi edebilmekte, vücutlarında çeşitli zararlara sebep olabilmektedir. Tek hücreli parazitlerin, bu açıdan tehlikeli olduğu söylenebilir.

Evcil dostlarımızın sağlıklarıyla ilgili tüm bilinmesi gerekenleri bu yazı da kısaca anlatmaya çalışacağız. Çünkü bahar aylarında evcil hayvanlardan geçen hastalıklar, genellikle başka hayvanlardan evcil dostlarımıza geçmektedir. Çünkü evcil hayvanların bahar dönemindeki hastalıklar onların sokak ortamındaki maruz kaldıkları mikroplardan mütevellit olduğunu tüm veteriner hekimler bilmektedir. Malum olduğu üzere mart ayı, evcil dostlarımızın en yaramaz oldukları zamanlardır.

Evcil dostlarımızın mümkün mertebe sağlıklarına ve beslenmelerine çok dikkat etmemiz gerekmektedir. Çünkü bünyeleri, mikropları bir şekilde yenebilmek için normalden fazla enerji harcayabilmektedir. Bu enerjilerin sağlanabilmesi için öncelikle evcil dostlarımızın mutlaka bol proteinli ve güzel mamalarla beslenmesi gerekmektedir. Aksi takdirde, yorgun ve bitkin olmaları kaçınılmazdır. Yorgunlukla beraber ishal, dışkılama sorunu ve aşırı su içme isteği de diğer yan etkilerdir. Evcil dostlarımızın, Mart ve Mayıs ayları arasındaki hastalıklarını anlatamaya başlayabiliriz.

Bahar Aylarında Evcil Hayvanlardan Geçen Hastalıklar

Bahar Aylarında Evcil Hayvanlardan Geçen Hastalıklar ve Çareleri

Öncelikle evcil dostlarımızın, ilkbahar aylarında çok yaramaz ve hayta olduklarını kabul etmeyle başlayalım. Bu dönemde sosyalleşen ve kendi cinsleriyle sürekli olarak etkileşime giren dostlarımızın genel olarak mikroplara açık bir hale geldiğini söylemek mümkündür. En çok karşılaşın durumlardan birisi haşereler ile sürekli oynadıkları için, parazitleri evlerine getirmeleri mümkün olabilmektedir. Genellikle bit ve pire gibi parazitler, evcil dostlarımızdan bizlere bulaşabilmektedir.

Bir diğer hastalık ise dışkı yoluyla bulaşan ve kedi sendromu denilen bakteri türüdür. Parazitlerle haşır neşir olan evcil dostlarımız, çoğunlukla bahar aylarında evcil hayvanlardan geçen hastalıklar açısından zengin bir yelpazeye sahiptirler. Bunlardan birisi de dışkı bakterisi olarak bilinen hastalıktır. Dostlarımız, sokak hayvanlarıyla çok içli dışlı olunca onların bağışıklık kazandığı mikroplu ortamlara girebilmektedirler. Bu mikroplar, elinize değdiği anda mutlaka vücudunuzda bir iltihaplara sebep olabilmektedir.

Ayrıca Bahar aylarında hayvanlardan geçen hastalıklar sıralamasında alerji de gelebilmektedir. Bilindiği üzere tüy alerjisi, açıklamak gerekirse kedilerin bünyelerindeki proteinin tüyleri ile birleşmesi alerjik maddelerin açığa çıkmasına sebep olabilmektedir. Bu da genellikle alerjik reaksiyon veren insanlarda çok daha çabuk etki edebilecek hastalıklara yola açar. Bu hastalıklardan korunma yollarının başında, temizlik ve evcil dostlarımızın banyo kültürüne alışması gelmektedir. Tüm hastalıkların hepsinde, evcil dostlarımıza gereken özeni gösterip banyo yaptırırsak, damlalarını ve pire ilaçlarını eksik etmezsek bu problemlerle hiç karşılaşmayabiliriz. Türkiye’nin her yerine pet taksi hizmeti nasıl alınır? Yazımıza da göz atabilirsiniz.