Çin’de başlayıp tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, insanlarda hem virüs hakkında hem de evcil hayvanı olanlar pandemide nelere dikkat etmeli gibi konularda bilgi sahibi olmak istiyorlar. İnsanlarda oluşan birçok tedirginlik evcil hayvanlara da enerji yoluyla iletilmekte ve onları da bir şekilde strese sokmaktadır. Bu durumları engellemek için birçok kaynaktan ve Sağlık Bakanlığı’ndan bazı uyarılar yapıldı.
Yapılan uyarılarda insanların kendilerine dikkat ettikleri kadar sevdiklerine ve evcil hayvanlarına da dikkat edilmesi gerektiğini bildiren açıklamalarda pandemi sürecinden evcil hayvan bakımı nasıl olmalı sorularına da birçok yanıt verildi.
Pandemi Sürecinde Evcil Hayvanlar
Var olan pandemi süreci sadece insanları değil, birlikte evlerini paylaştıkları evcil hayvanları da etkileyen bir süreç oldu. Hayvan bakımı konusunda bilgisi olan insanlar bile bu süreçte ne yapacaklarını bilemez hale geldiler.
En başta merak edilen kedi ve köpeklerden insanlara virüs bulaşır mı gibi sorular da hızlı bir şekilde kafaların karışmasına sebep oldu. Ancak yapılan birçok çalışma sonucunda enfekte insandan az da olsa evcil hayvanlara bulaşma olduğu ancak, evcil hayvanlardan insana virüs bulaşması gibi bir durumun henüz somut bir kanıtı olmadığı açıklandı.
Evcil hayvanı olanların bildiği bir gerçek, onların da insanlar gibi birçok alışkanlığı olduğu ve bu alışkanlıkları biyolojik saatlerine göre aşağı yukarı her gün aynı saatlerde tekrarlamak istedikleridir. Ancak pandemi süreci boyunca virüs kapma korkusu ve sokağa çıkma yasakları gibi etmenlerden dolayı evcil hayvan sahipleri, hayvanlarını evden dışarı çıkarmamayı tercih etmeye başladılar.
Her sabah ya da her akşam aynı saatlerde sokağa çıkmaya alışmış köpekler, o saatler geldiğinde içgüdüsel olarak aynı alışkanlığı yerine getirmek isterler ve bu ihtiyaç karşılanmadığında ise hem size olan güvenleri sarsılır hem de ihtiyaçları karşılanmadığı için strese girerek bazı davranışsal sorunlar ortaya çıkar. Hayvan bakımı hassas bir denge gerektirir, davranış bozuklukları ise her zaman tedavisi mümkün olabilen durumlar olmaktan çıkarlar.
Ayrılık Anksiyetesi
Evcil hayvan bakımı gibi bir sorumluluğu üstlenen kişi, hayvana geldiği günden beri birçok konuda pek çok şey öğretir. Bunların başında da kedi veya köpeğin kendi başlarına kaldıklarında sorun çıkarmadan durabilmelerini öğretmek gelir. İş saatleri içinde evcil hayvanlarının evde sorunsuz ve sakin kalabilmeleri ve bu duruma alışmış olmaları gerekmektedir.
Ancak pandemi sürecinin olumsuz bir getirisi olarak belli bir süre ya da uzun bir süre işsiz kalma durumlarında, yalnızlığa alışmış bir hayvanın 7/24 yanında olmak edindiği alışkanlıkları hızlıca unutması ve sizin varlığınızla sadece mutlu olması, normalleşme sürecinde evcil hayvanlarda ayrılık anksiyetesi durumunu beraberinde getiriyor.
Ayrılık anksiyetesi yaşayan bir hayvan ise, evden bir anda yeniden gidişinizle beraber terk edilme korkusu yaşayarak, bazı davranış problemleri geliştirmesine sebep olur. Bu durumun önüne geçmek için evde kaldığınız süreçlerde evcil hayvanınızla aşırı heyecanlı ve zamansız etkileşimlerde bulunmadan eski düzenine benzer bir süreç uygulamanız gerekmektedir.