Köpek beslenmesine ve sağlığına dikkat eden köpek sahiplerinin dikkat etmesi gereken pek çok nokta bulunmaktadır. Özellikle köpeklerin beslenmelerinde sakıncalı olan besinler özel olarak araştırılmalıdır. Köpeklere neden çikolata verilmez sorusu pek çok köpek severin merak ettiği bir sorudur. Köpeklerin bazı maddelere karşı hassasiyeti bulunmaktadır. Bunlardan biri çikolatadır. Çikolata seven ve yemek isteyen köpeklere, köpek sahipleri engel olmalıdır. Çikolatanın içerisinde bulunan maddeler kafein içerikli maddelerdir. Bu nedenle köpeklerin tüketmesi sakıncalıdır.
Çikolatanın içerisinde bulunan yüksek orandaki şeker kalp rahatsızlıklarına da neden olmaktadır. Fakat çikolatanın içerisinde bulunan en önemli zehirleyici madde ise teobramin ve alkoloittir. Köpeklere neden çikolata verilmez sorusuna cevap olan bu iki madde köpekler için zararlı iki kimyasal madde içeriğidir. Bu maddeler köpeklerde ilk olarak küçük dozlarda yan etkiler göstermektedir. Küçük dozda bu madde içeriğini tüketen köpeklerde kusma ve ishal görülmektedir. Daha büyük doz tüketimi ise köpekler için zehirleyicidir.
Alkoloit ve Teobramin Maddelerinin Köpeklere Etkileri Nelerdir?
Alkoloit ve teobramin maddeleri köpekler için kafein oranı yüksek iki maddedir. Köpeklere neden çikolata verilmez sorusu için bu madde içeriğinde olan besinlerin tüketilmesi ve doz aşımı ise zehirleyicidir. Köpeklerde 300 gram teobramin ve alkoloit maddesinin tüketilmesi yüksek dozda zehirlenmeye neden olmaktadır. Aynı zamanda köpeklerde sonradan görülen hastalıkların en temel sebebi de bu madde içeriği olan besin tüketimidir. Köpeklerde kalp spazmı, kalp yetmezliği ve kalp ritim bozukluğu gibi çeşitli kalp rahatsızlıklarına neden olmaktadır.
Bir diğer yan etkisi ise köpeklerin sık sık nöbet geçirmelerine neden olur. Yüksek doz çikolata tüketen bir köpek baygınlık ve nöbet geçirmektedir. Bu nöbetlerin temel nedeni ise içeriğinde alkoloit ve teobramin olan besin tüketimidir. Bu besinler tüketildikten birkaç gün sonra etkisini göstermektedir. İlk olarak küçük yan etkilerin görülmesi ile daha sonra daha büyük hastalıklara yol açmaktadır. Köpek besleyen hayvan severler köpeklerin tüketmemesi gereken ve zararlı yiyecekleri detaylı olarak araştırması gerekir.
Köpeklerin Tüketmesi Sakıncalı Olan Besinler Nelerdir?
Köpeklerin bazı yiyeceklere karşı alerjisi bulunmaktadır. Bunun yanı sıra köpek metabolizması bazı maddeleri vücuda kabul etmemektedir. Bu besinlerden ilki çikolatadır. Çikolata köpek zehirlenmelerinin başında yer alan bir besindir. Tadının lezzetli olması ile bazı köpek sahipleri köpeklerine çikolata vermektedir. Ardından ilerleyen birkaç gün içerisinde köpekte bazı yan etkiler meydana gelir. Bu nedenle köpeklere verilmesi sakıncalı besinler araştırılarak köpeklerden uzak tutulması gerekir. Bunun yanı sıra yüksek şeker oranı bulunan besinler de köpekler için zararlıdır.
Köpeklerin çoğunun süt ve süt ürünlerine karşı alerjisi bulunmaktadır. Özellikle midede gaz ve sindirim zorluğu yaşanmasına neden olur. Bu nedenle süt, peynir, yoğurt başta olmak üzere diğer süt ürünlerinden de köpeklerin uzak durması gerekir. Mısır koçanı ve mısır da köpekler için sakıncalı besinlerden biridir. Mısır, köpek sindirim sistemine zarar vermektedir. Bağırsakların bozulmasına, ishal ve kusmaya neden olur. Aynı zamanda tavuk ve tavuk kemiği de köpekler için sakıncalıdır. Bunun nedeni ise tavuk kemiklerinin ince olması ile midelerine zarar vermesidir.
Çikolata Köpekleri Kör Eder Mi?
Köpek beslenmesinde dikkat edilmesi gerekilen konular bulunmaktadır. Köpeklerin beslenmelerini olumsuz yönde etkileyen yiyeceklerin tüketimi sağlanmamalıdır. Halk içerisinde köpek beslenmesinde zararlı yiyeceklerden biri olarak bilinen çikolatanın, köpekleri kör ettiği iddia edilmektedir. Çikolatanın köpeklere pek çok zararı bulunmaktadır.
Özellikle içeriğindeki zararlı maddeler köpekleri zehirlemektedir. Fakat çikolatanın köpekleri kör ettiği doğru değildir. Çikolatanın köpeklerin gözlerine herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Daha çok kimyasal yapıda olan bu maddeler köpeklerin sindirim sistemini olumsuz etkilemektedir.
Konusuna Burdan Ulaşın Köpekler Neden Dillerini Dışarı Sarkıtır