Böbrek hastalığı mutlaka dikkate alınması gereken bir hastalık olup Kedilerde Görülen Böbrek Rahatsızlıkları İçin Ne Yapılmalı? Denildiğinde böbrek hastalığı kedinin hayatına mal olabilen ciddi hastalıkların başında geldiği bilinmelidir. Özellikle bazı ırklarda böbrek hastalığı çok daha fazla yaşanmaktadır ve bazen bu hastalık ölüme bile sebep olmaktadır. Bu nedenle erken dönemde teşhis kedinin sağlığını ve en önemlisi hayatını korumak için son derece önemlidir.
Kedilerde Böbrek Hastalığı Nedir?
Yapılması gereken böbreklerin işlevlerini tam olarak yerine getirip getirmediği incelenmelidir ki Kedilerde Görülen Böbrek Rahatsızlıkları İçin Ne Yapılmalı? Buna göre bir tedaviye karar verilmelidir. Kedilerde böbrek hastalıkları kronik ve akut olarak iki şekildedir. Kronik olan hastalık zamanla gelişir, akut ise aniden ortaya çıkar.
Kedilerde böbrek hastalığı nedenleri olarak böbrek taşları öncü sebeptir. Böbrek taşları genetik ya da hastalıklar nedeniyle ortaya çıkarlar. Ve böbreklerde oluşan tıkanma hastalığın oluşumu dolayısı ile böbrek yetmezliği demektir.
Kediler ev içerisinde yaşamlarını sürdürdüklerinden evlerde kullanılan temizlik maddeleri ki bunların başında çamaşır suyu gelir; kedide zehirleyici özelliktedir. Ve doğrudan böbreklere zarar verir. Evde bulunan zambak çiçeği kedilerde böbrek hastalığına yol açar. Böbrek hastalığı mutlaka tedavi edilmesi gereken hastalıkların başındadır.
Böbrek Hastalığında Kalıtımın Etkisi
Böbrek hastalığı özellikle bazı ırkları kalıtımsal olarak daha çok etkiler. Bu ırklar arasında Siyam, Habeş ve İran kedileri sayılır. Bu nedenle kalıtsal açıdan çok daha yatkın olan ırklarda belirtilerin özellikle gözlemlenmesi ve kontrollerinin yapılması ayrıca önem taşır.
Böbrek hastalığı dokuların iltihaplanmasına ve hasar görmesine neden olur. Ve sonrasında da kronik böbrek hastalığı meydana gelir. Kanser, protein sorunları da kedilerde böbrek hastalığına sebeptir. Kedilerde böbrek hastalığı belirtilerine gelince; sık sık idrara çıkma, kum kabının dışında idrar bırakma, çok su içme, iştahsızlık, kilo kaybı, kusma, kanlı idrar, tüylerin sağlıksız görünmesi, kabızlık, yalnız kalma isteği, ev sakinlerinden uzak durma hali sayılabilir.
Kedilerde Böbreklerin Önemi
Böbrekler kedi vücudunda hayati önem taşıyan organlardır. Böbreklerin görevi zararlı maddeleri vücuttan atmaktır. Bir kedide böbrek işlevi yerine getirilmiyorsa kedinin sağlığı da bozulacaktır. Ve tedavi edilmeyen böbrek hastalığı kedinin hayatını kaybetmesine kadar gidebilir.
Sağlıklı bir kedi gün içerisinde belirli miktarda su içer. Ancak böbrek yetmezliği olan bir kedide su içme bir artış mayilindedir. Eğer kedi dikkat çekici ölçüde su içmeye başladıysa kesinlikle kontrol edilmelidir. Aynı zamanda bu durum diyabet hastalığının da belirtisidir. Kediler normalde çok iştahlı değildirler ancak mama söz konusu olduğunda seçici davranırlar.
Her sağlıklı kedinin gün içerisinde besin alması gerçekleşen bir durumdur. Eğer kedi yemek yemeyi bıraktıysa ya da az yiyorsa bu hastalık belirtisidir. İştahsızlık halleri yanı sıra kedilerde güçsüzlük durumları da oluşarak dengesinin bozulması halleri gözle görülür. Böbrek yetmezliği yaşayan bir kediye potasyum takviyesi yapılarak dengesi düzeltilir.