Minik Dostlarımızdan Haberler

Hamilelikte Köpek Hastalığı Nelerdir?

Hamilelikte Köpek Hastalığı Nelerdir?

Doğurgan bireylerin hamilelikte köpek hastalığı  gibi bir durumuna yakalanmaması için aynı ortamda bulunmaması gereklidir. Bunlardan bir tanesi de toksoplazma oses hastalığıdır. Halk arasında köpek hastalığı olarak bilinen bu rahatsızlık özellikle enfeksiyonel bir hastalık durumu nedeniyle, hamilelerin dikkat etmesi gereken bir durumdur. Normal şartlarda hamile olan anne adaylarının kedi ve köpek beslenen evlere, gebelik süresince uğramamaları tavsiye edilir.

Tek hücreli bir mikro organizma olan toksoplazmanın yani gondiinin özellikle kedilerde ve çiftlik hayvanlarından enfekte edilebileceği bilinmektedir. Kedi ve köpeklerden insanlara geçtiği bilinen, özellikle hamilelik esnasında bağışıklık sisteminin düşmesi ile birlikte bulaşıcı bir hale gelen rahatsızlıktır. Sadece canlı hayvanlardan değil, az pişmiş etlerden de besin yoluyla bulaşabilen bu hastalıkta kedi ve köpek dışkılarından hamilelerin uzak kalması önerilir.

Hamilelikte Köpek Hastalığı Tehlikeleri Nelerdir?

Hamilelikte köpek hastalığı ciddi sağlık sorunlarına neden olur. Düşük riskinin ve doğacak olan bebeklerde ciddi sağlık sorunlarına neden olabilecek bir hastalıktır. En sıkıntı veren durum ise özellikle göz bölgesinde retinaya ciddi şekilde zarar vermesi ve oluşabilecek olan enfeksiyon nedeniyle görme merkezinde ciddi sorunların ortaya çıkmasıdır. Hamilelikte köpek hastalığı  yani toksoplazma dışkı ile temas edildiği sürece insanlarla bulaşabilme özelliği vardır. Genelde kedilerde görülebilen bu hastalık hayvanların çiğ et ürünleri ile çok fazla haşır neşir olması ve daha sonrasında dışkı ile çıkarttığı bu gaitaların toksoplazma ile enfekte olabilmesine neden olur. Bazı durumlarda pastörize edilmemiş olan süt ürünleri ile de aynı enfeksiyon olduğu görülebilmektedir.

Hamilelikte Köpek Hastalığı Nasıl Bulaşır?

Hamilelerin sadece kedi ve köpeklerle değil ile temasa geçmiş evde kullanılan kesme tahtası, kap ve bıçaklarla da çok fazla temas halinde bulunmaması tavsiye edilir. Öyle ki meyve sebzeler üzerinde de bulunabileceği için yıkamadan kullanılmaması gerekir. Bağışıklık sistemi, kuvvetli olan kişilerde her ne kadar parazitlere karşı bir savaş açmış olsa da hamilelikte köpek hastalığında savaşamayabilmektedir.

Toksoplazma hastalığı ülkemizde ve tüm dünyada görülebilen bir rahatsızlıktır. Hamileler başta olmak üzere tüm insanlarda enfekte olabilecek bir hastalıktır. Hamilelikte köpek hastalığına yakalanıp yakalanmadığımıza dair bazı bulguları gözlemleyebilirsiniz. Vücutta aşırı ağrı, lenf düğümlerinin şişmesi, şiddetli baş ağrısı, belirsiz ateş ve istemsiz yorgunluk ki bu özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış olan kişilerde görülebilen semptomlardır.  Ağrı şiddeti de farklılıklar gösterebilir.

Hamileyken Bulaşan Köpek Hastalığının Olumsuz Etkileri Nelerdir?

Hamilelikte köpek hastalığı  enfeksiyona maruz kalan anne adayları sonrasında bebeğe konjenital toksoplazmoz virüsünü bulaştırır. Bu virüs doğumdan sonra bebeklerde ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına neden olur. Öyle ki anne adayları düşük ya da erken doğum tehlikesini atlatmış olsa bile doğum sonrasında bebekte nöbet, karaciğer ve dalak büyümesi sarılık ve göz enfeksiyonları gibi sorunlar meydana gelebilir.