Minik Dostlarımızdan Haberler

Evde Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

Kedi sahibi olmak hem vücuda hem ruha çok iyi gelen; yalnızlığa ve depresif zamanlara da artı özellikleri olan bir durumdur. Kedi sahibi olmak özellikle çocuklar açısından sosyal iletişimde olumlu etkileri vardır, sorumluluk duygularını arttırır. Kedi bakımı zor değildir diğer taraftan çok da zevklidir. Çünkü kediler her şeyden önce bakımlarını kendileri yaptığından sahibine büyük yük olmazlar. Mesela yavru kediler yaramaz olurlar, günün her saatinde oyun oynamak isteyebilirler. Kıyafetler ve ev kedi tüyü olabilir. Tırnakları ile her yeri tırmıklayabilir.

Kedi Bakımı  Zorlukları Nelerdir?

Evde kedi beslemek demek neşeli saatler geçirmenin yanı sıra zorluklar ile de karşılaşılmaya hazır olunmayı gerektirir. Kedinin tüm ihtiyaçları düzenli olarak karşılanmalıdır. Kedinin beslenmesinden, tuvalet ihtiyacına kadar, bakımından veteriner ihtiyaçlarına kadar her bir detay temel ihtiyaç sınıfına girer.

Evde kedi ile ilk günde dikkat edilmesi gereken kapı ve pencerelerin kapalı tutulmasıdır. Çünkü kedi eve ve sahibine alışma durumunda iken bu tehlikeli durumları benimseyemeyecektir. Elektrik kabloları, saksılar ve çiçekler de kediler için büyük tehlikedir. Kedinin yaşı her ne olursa olsun yeni bir ev kedi için yabancı bir alandır. Dolayısı ile kedi rahat bırakılmalı, evi tanıması için fırsat verilmelidir. Kediye gösterilmesi gereken mama kabının, yatağının ve kum kabının nerede olduğunu göstermektir. Sonrasını kedi araştırarak bulacaktır.

Evde Kedi Bakımı Nasıl Olmalı?

Kedide Mama Seçimi

Kedi eğer yetişkin bir kedi ise kullandığı mama değiştirilmemelidir. Eğer kedi yavru kediyse gelişime ihtiyacı olduğundan ona göre bir mama seçimi yapılmalıdır. Kuvvetli özel yavru kedi mamaları kullanılmalıdır. Mama saatlerine özellikle bir yavru kediyse çok dikkat edilmelidir. Yavru kediye asla süt verilmemelidir. Ölümcül sonuçlara neden olabilir.

Evde bir kedi bakımında tuvalet eğitimi çok önemlidir. Kediler temiz hayvanlardır, eğer kedi yetişkin ise kum kabını gördüklerinde yapması gerekeni bilirler. Eğer yavru kediyse tuvalet eğitimi verilmelidir. Kum kabı gösterilerek kedi kuma bırakılır. Ve kedinin içgüdüsel davranması beklenir. Bir ev kedisi için tuvalet ihtiyacı demek kum kabı demektir. Kedilerde aynı zamanda göz kulak ve tırnak bakımı yapılmalıdır. Özellikle kedilerde çapaklanma çok sık yaşanır, bunlar dikkatlice temizlenmelidir. Bu temizlik için solüsyonlar mevcuttur.

Kedi Tüyüne Karşı Ne Yapılmalı?

Bir ev kedisinin doğru bir mama seçimi ve rahat koşulları sağlanıp huzuru kazandırılınca kedi tüyleri ve derisi de sağlıklı olmaya başlayacaktır. Ancak yapı itibari ile normal bir kedide yılda 2 kez tüy değiştirme yaşanır. Bu durum ev kedilerinde daha sık yaşanan bir haldir. Bu durumun minumum seviyede olması için düzenli tüylerin fırçalanması, kedilerin sağlıklı ve parlak tüylere sahip olması demektir. Kediler fırçalanmaktan pek hoşlanmazlar, ancak yavruyken bu duruma alıştırılırsa sorun kalmayacaktır.

Kedi sahiplenmeden önce evin mutlaka kediye uygun hale getirilmesi, bakımının bir bebek gibi yapılması gereklidir. Beslenmesi ve sağlığı ön planda olmalıdır. Bir kedi sahibinin sorumluluk duygusu ve en önemlisi  hayvan sevgisi içinde yer almalı ve hem kendi psikolojisi hem kedinin psikolojisi ön planda olarak bir yaşama başlanmalıdır.