Evcil hayvanların bakımı ve sağlığı son derece önemli konuların başında gelmektedir. Bu nedenle patili dostlarınız için ilk olarak aşı takvimlerini dikkate almanız ve daha sonra aşı günlerine dikkat etmeniz gerekir. Ayrıca evcil hayvanınızda alamayacağınız hastalıklar bazen insanlara da bulaşabiliyor. Bu türlü hastalıklara dikkat ederek, evcil dostlarınızı mutlaka hastalıklara karşı korumanız tavsiye edilir.
Ayrıca bazı virüsler, hastalıklar ve bakteriler anlaşılması daha zor olabiliyor. Bu türlü hastalıklarda hayvanlarda ateş, kusma, iştahsızlık ve daha pek çok belirti meydana gelebilir. Dolayısı ile her zaman sevimli dostlarınızın sağlığına ve beslenmesine özen göstermeniz gerekir.
Evcil Hayvanlarda En Sık Görülen Hastalıklar
Evcil hayvanlarda fazla görülen hastalıklar bazı durumlarda ölümcül sonuçlar doğurabiliyor. Bu nedenle evcil hayvanlarda meydana gelen hastalıkların özelliklerini en iyi şekilde bilmeniz gerekir.
Kalp kurdu; kalp kurdu en fazla köpeklerde meydana gelmektedir. Yine en sık görülen yerler nemli ve sıcak yerlerde yetişen köpeklerdir. Özellikle sivri sinek ısırmasından sonra kalp kurdu görülür. Eğer erken teşhis edilirse bir takım ilaçlar sayesinde tedavisi mümkündür. İlerleyen dönemlerde ve kedilerde bu gibi bir hastalığın tedavisi daha zordur. Dolayısı ile kalp kurdu sorunlarında hemen bir pet taksi yardımı ile veterinere gidilmesi tavsiye edilir.
- Parvo virüsü; daha çok yavru köpeklerde görülen hastalıklardan biridir. Bu nedenle yavru köpeklerin zamanı deldiğinde hemen aşılama yapılması gerekmektedir. Evcil dostların bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkiledikten sonra, daha farklı hastalıklara yakalanma riskini de artırmaktadır.
- Saç kıran: son derece bulaşıcı olan hastalıklardan biridir. Genelde mantar enfeksiyonu nedeni ile ortaya çıkan saç kıran, kedi ve köpeklerde ortaya çıkabiliyor. Bu durumda yer yer tüylerin tamamen dökülmesi ve kulak bölgesinde tüy dökülmesi gibi belirtiler ile kendini gösterir. Dışarıdaki hayvanlardan bulaşabileceği gibi ev halkına da bulaşabilir.
- Giardiyaz; karın krampları, yağlı görünümünde dışkı ve ishal gibi belirtilerle kendini gösterir. Diğer hastalıklara göre tedavisi biraz daha kolaydır. Ama fark edildiği ilk an hemen bir veterinere başvurulması ve ilaç tedavilerine başlanması gerekir.
- Leptospırosi; pek çok evcil hayvanın maruz kaldığı hastalıklardan biridir. Baş ağrıları, kas ağrıları karın ağrıları ve ateş gibi çeşitli belirtiler ile kolayca anlaşılır. Bu hastalığa yakalanan sevimli dostlarımız sık sık kramp geçirdiği için uykuda kasılmalar çok fazla görülür. Hastalığın bulaşmasındaki en büyük etmen ise kesinlikle hijyenik olamayan ortamlarda çok bulunmak, kirli sulardan ve yiyeceklerden yemek gibi nedenlerden dolayı hastalık bulaşır.
- Uyuz; mevsim geçişlerinde evcil dostlarımızda tüy dökülmeleri fazla görülür. Ama uyuz mevsimsel bir hastalık değildir. Deri altına yerleşen uyuz virüsü deride kızarıklık ve tüylerde dökülmeleri ortaya çıkarır. Bu gibi durumlarda insanlara da uyuz mikrobunun bulaşma riski fazla olduğu için hemen tedavi edilmesi gerekmektedir.