Minik Dostlarımızdan Haberler

Evcil Hayvanlarda Lyme Hastalığı

Evcil Hayvanlarda Lyme Hastalığı

Lyme hastalığı; boorrelia adındaki bir bakteriden bulaşmaktadır. Bu bakteriler başta keneler olmak üzere bit ve pirede bulunmaktadır. Köpekleri veya kedileri ısıran kene, bit ve pirelerden hayvanlara bulaşır. Eğer kedi veya köpek, insanları ısır ise buradan insanlara bulaşma özelliği de vardır. Bu nedenle sevimli dostlarımızın başta temizliklerine özen gösterilmesi gerekir. Örneğin kene olabilecek ortamlardan kesinlikle can dostlarımızı uzak tutmamız gerekir. Öte yandan can dostlarımız için bir araç gerekiyorsa bunun için de mutlaka pet taksi hizmeti almanız önerilir. Bu sayede kedi ve köpekleri bu türlü hastalıklara karşı en iyi şekilde korumuş olacaksınız.

 Lyme Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Başta kene, pire ve bit gibi canlı kanı ile beslenen parazitlerden bulaşan Lyme hastalığı evcil dostlarımızın sağlığını son derece olumsuz yönde etkilemektedir. Lyme hastalığı belirtileri kesinlikle dikkate alınmalı ve doğru bir tedavi uygulanmalıdır. Hastalığın belirtileri ise;

  • Kızarıklık; ısırılan bölgelerde ilk örülen belirti kızarıklıktır. Kedi ve köpeklerde bu kızarıklık sonradan ortaya çıkar.
  • Deride döküntü; virüs bulaştığında, deride döküntüler meydana gelmektedir.
  • Kaşıntı; bu hastalığı taşıyan sevimli dostlarımızda sürekli olarak kaşıntı görülür. Bu durumda sürekli bir şekilde kaşınan evcil hayvanlara dikkat edilmesi tavsiye edilir.
  • Eklemlerde ve kemiklerde ağrı; hastalığın ilerleyen evrelerinde eklem ağrıları meydana gelmektedir.
  • Halsizlik; Lyme hastalığının bir diğer belirtisi kemiklerde ve eklemlerde ağrılar ortaya çıkmaktadır. Ağrılı yaşayan dostlarda inleme benzeri ses çıkarma ortaya çıkar.
  • Ürkeklik; hastalığın bir diğer belirtisi ise ürkeklik ve yürümede zorluk görülebiliyor.
  • Eklemlerde şişlik; Lyme hastalığı olan kedi ve köpeklerin eklem bölgelerinde iltihaplı şişlikler meydana gelir. Halsiz ve ürkek olan dostlarımızın eklem kısımlarını sık sık kontrol etmeniz önerilmektedir.

Lyme Hastalığı Tedavisi

Her hastalıkta olduğu gibi bu tür bir hastalıkta da mutlaka evcil dostlarımızın en kısa sürede tedavi edilmesi gerekmektedir. Bunun için ilk olarak veteriner muayenesi gerekmektedir. Belirtiler dikkate alınıp, hastalığın teşhisi konmalıdır. Daha sonra ilaç tedavisi ile hastalık tamamen ortadan kaldırılabilir. Ancak ilaç tedavisinin kesinlikle aksatılmadan yapılması gerekir. Lyme hastalığı için antibiyotik  tedavisi uygulanmaktadır.

Antibiyotik tedavisi sonrası yine sevimli dostlarımızın sağlığına daha fazla  dikkat edilmesi gerekmektedir. Çünkü vücutta kalan en ufak bir enfeksiyon bile daha sonra tekrar hastalığa neden olmaktadır. Bu da hastalığın tekrar yenilenebildiği anlamına gelir. Bu nedenle özellikle bahar ve yaz aylarında kedi ve köpek yürüyüşleri mutlaka kene veya pire olmayan alanlarda gerçekleştirilmelidir. Ayrıca toplu taşıma araçları kullanırken de dikkatli olunması şarttır. Yani evcil hayvanların toplu taşım araçları yerine daha çok pet taksiler ile nakillerinin yapılması gerekir. Bu sayede hem diğer bulaşıcı hastalıklara karşı hem de Lyme hastalığına karşı can dostlarınızı koruyabilirsiniz.