Kedilerde de insanlar gibi bazı hastalıklar vardır ki bunların başında apse sorunu gelir peki Kedilerde Yaşanan Apse Sorunu Nedir? Öncelikle bu konu hakkında bilgi sahibi olmak gerekir. Deri rahatsızlıklarına kediler son derece meyillidir. Deri üzerinde oluşan apseler meydana geldiği andan itibaren krem ya da onun gibi ürünlerle kontrol altına alınmak zorundadır. Bazen kedilerde apse basit sebeplerle değil, yaralanmalarla ya da bakteri kapması sonucu da ortaya çıkabilir.
Kedilerde Apse Sorunları
Kedilerde apse sorunları türlü türlü olup Kedilerde Yaşanan Apse Sorunu Nedir aşamasına gelindiğinde çeşitli türleri dikkat çekici hal alır. Bu apseler bazen kendi kendilerine bazen de hayvanlarla yapılan kavgalarda söz konusu olabilir. Çünkü her yaralanma kedi için bakteriyel açılardan enfeksiyon kapması anlamını taşır.
Kedilerde en çok yaşanan tür; bakterilerin deri altında ilerleyip, apse oluşturması şeklindedir. Apse sorunu yaşayan kedinin teşhisi için hemen veteriner kontrolü gerekli olandır. Yapılacak ilk işlem test yapılmasıdır ve yapılan bu test ile bakteriler hakkında bilgi sahibi olunur. Sonrasında yapılan kan testi ile kedinin sıkıntısının giderilmesi için bir plan belirlenir. Eğer bakteriler kanı çok fazla etkilemişse tedavi yöntemleri çok daha ileri boyutlarda olacaktır.
Apse Tedavileri
Veterinere götürülen apse sorunu yaşayan kedi hemen antibiyotik ilaç tedavisine başlatılır. Böylelikle bakteriler kontrol altına tutulur. Eğer bakteriler derinin çok daha derinlerde olduğu tespit edilirse çok daha ciddi sorun olduğu söz konusu olup çok daha etkili tedavi yöntemlerine geçilmesi gereklidir.
Kedi derisinde eğer bir kesik ya da yara varsa mutlaka bu durumun dikkate alınması gerekir. Yaranın yüzeysel olma halinde basit ilaçlar ile sorun halledilir ancak çok daha derinse enfeksiyon önlenmesi için tedavi ayrıntılaşır. Veteriner kontrolünde olan bir kedi antibiyotik ilacı kullanmaya başlamış demektir. Aynı zamanda deri hastalıkları ve apselerin önüne de geçilecektir.
Apse Oluşumunun Riskleri
Kedilerde görülen apselerin özellikle kan kaynaklı olanları doğrudan karaciğerine zarar verir. İleride kedide hepatit ya da sarılık gibi hastalıklara neden olur. Kedinin dişlerinin hasar görmesi ve tedavi edilmemesi; kan enfeksiyonları ve iç organların hasarına neden olur. İç kulakta enfeksiyon yaşanması hali kedide beyin apsesi ile sonuçlanır. Apseler deri altında gelişen yaralardır. Durum enfeksiyona geçtiğinde kedinin vücudunda şişkin yumrular görülebilmektedir.
Eğer apseler başlangıç seviyesinde ise sadece net olarak hissedilir. Ancak apsenin büyümesi ile birlikte dokunulduğunda bu kedi için acı verici olacaktır. Apseyle birlikte kedide ateş çıkar, iştahını kaybeder ve her şeyden herkesten uzaklaşır. Apse deri tabakası içerisinde oluşan bir topluluk olarak düşünüldüğünde kedi hastalıktan dolayı zayıflamaya ve bağışıklık sistemini etkilemeye başlayacaktır. Hele kronik hastalık varsa iltihabın yayılması daha hızlı gerçekleşir. Hastalık erken aşamalarda zor tanımlanabilir.
Hastalıklar için bu makaleye de göz atabilirsiniz : Evcil Hayvanların Üzerinde Bakteri Bulunur Mu?