Şeker hastalığı köpekleri de çok fazla etkiler ve köpeklerde şeker hastalığı etkisi de çok fazla olduğu gibi ölümcül de olabilir. Şeker hastalığı köpeğin pankreasının az ya da hiç çalışmaması, insülin üretmemesi demektir. Şeker hastalığı tedavi edilmezse ölümcül olma durumu oluşacak ve köpek hayatını kaybedecektir. Şeker hastalığının belirtilerine gelince, aşırı su içme, çok idrara çıkma, çok yemek ancak kilo kaybetmek en çok görülen belirtilerdir.
Köpekler Neden Şeker Hastası Olur?
Fazla kilolu olan köpekler köpeklerde şeker hastalığı risk kapsamındadır. Çünkü fazla kilolu köpekler şeker hastalığına deyim yerindeyse zemin hazırlar. Ve köpekler 6 yaşından itibaren yaşlanmaya başlarlar. 6 yaşından sonraki köpeklerde yaşlılık sebebi ile şeker hastalığı görülme olasılığı da artar. Özellikle 8 yaş üstünde dişi köpekler risk altındadır.
Bazı köpek ırkları şeker hastalığına çok daha yatkındırlar. Mesela bunlardan coocker, terrier, labrador, doberman sayılabilir. Bu ırklar diyabet hastalığına çok yakındırlar. Aynı zamanda köpeklerde stres diyabet oluşumunu tetiklemektedir. Pankreasın çalışmaması ya da tümör şeker hastalığına yol açar. Köpeklerin şeker hastalığından korunması için doğru ve yeterli beslenmesi ve beraberinde egzersiz yaptırılması önemli noktalardır.
Şeker Hastalığı Nasıl Tanımlanır
Şeker hastalığı pankreasın ürettiği insülinin yetersiz olması demektir. Şeker hastalığı hali hücrelerin şekersizlik hali yaşanırken aslında kanda şekerin normal değerler üzerinde olması demektir. Bir köpekte normal kan şekeri değeri 80-126 mg arası kabul edilmektedir.
Köpeklerde şeker hastalığının belirtileri; çok fazla yemek yeme, çok su içme, yoğun idrardır. Kesin tanının sağlanması kan ve idrar muayeneleri ile olur. Bu işlemler esnasında köpek tamamen stressiz bir ortamda yer almalıdır. Strese giren bir köpeğin şekeri yükselecektir. Bir köpeğin şeker hastası olduğu şüphesi varsa hemen bir veterinere götürülüp kan ve idrar tahlilleri yaptırılmalıdır.
Köpeklerde Şeker Hastalığı Nasıl İlerler?
Şeker hastalığının ilerlemesi yavaş olabilir ancak sürekliliği devamdır. Öncelikli olarak gözlere, ardından böbreklere hasar yapar.
Şeker hastalığı tıpkı insanlarda olduğu gibi köpeklerde de tiplere ayrılır. Tip 1 insüline bağlıdır genelde de küçük köpeklerde görülür. Tip 2 özellikle obez köpeklerde yaşanan tiptir. Tip 3 ise gizli ilerleyen şekerdir. Belirtileri yoktur. Şeker hastalığının önlenmesi için bir köpeğin düzenli veteriner kontrolü gereklidir. Şeker hastalığı tedavisinde köpeğe insülin ya da tablet verilerek şekeri düzene sokulmaya çalışılır. Bunun yanı sıra gıdasına dikkat etmek ve kanında şeker kontrollerini düzenli yaptırmak gereklidir.
Şeker Hastası Köpeklerde Beslenme
Şeker hastası köpeklerin beslenmesinde diyabetik mamalar mevcuttur. Böylelikle köpeğin gereksiz kilo alımı engellenmiş olur. Öğünlerin sayısı fazla miktarı az şeklinde beslenmesi sağlanır. Hayvanın kilosu dikkatlice takip edilmelidir. Mamalar çok çeşitlidir ancak kaliteli mama yedirmek özen ister. Dikkatli seçimler yapılması gerekir.
Şeker hastası olan bir köpekte göz ve böbrek rahatsızlıkları yanı sıra yara iyileşmelerinde de sorunlar yaşanır. Bu nedenle köpeğin yaşam standardı her zaman dengede tutulmalıdır.