Pet Nakli ve Pet Taşımacılığı
Şehirler arası taşımacılıklarda önceden yapılan rezervasyonlara istinaden gönderilen kaporalar , rezervasyon iptal edilirse kapora geri gönderilmez.
Hayvan severlere sevindirici bir duyuru da artık taksilerden geldi. Yeni işletmeler kurularak artık evcil hayvanların taşınması konusunda büyük şehirlerde özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir’de yeni bir uygulama başlamıştır. Konforlu, hayvanların taşınmasını sağlamak adına tasarlanmış araçlarla pet taksicilik halkın hizmetine sunulmuştur.
Pet Taşımacılığı Gerekli Midir?
Şahsi arabanın olmadığı ya da gidilecek mesafede evcil hayvan ile birlikte yolculuk edilemeyeceği durumlarda pet nakli ön plana çıkmaktadır. Bazı otobüs firmalarında özellikle yolcu kısmına alınmasına izin verilmemektedir. Hayvanlar bagajlarda kötü muameleye maruz kalma riski ile karşı karşıyadır.
Bu nedenle birçok hayvan sahibi yola çıkmadan önce bazen tatil planını değiştirirken bazen istemeden de olsa anestezi yardımı ile hayvanını uyutmakta ve öylece yola çıkmaktadır. Halbuki anestezi insanlarda olduğu gibi hayvanların da böbreklerine çok zarar vermektedir. Bu nedenle pet nakli gerekliliği ortaya çıkmıştır.
Pet Nakli Nasıl Yapılmalıdır?
Pet nakli için öncelikli olarak temiz ve konforlu araçlar seçilmelidir. Araçlarda hayvanların rahat edeceği kafesler seçilip özenle yerleştirilmelidir. Bir metreye yakın olan en- boy ve genişliğe sahip kafesler tercih edilmelidir. Bunun yanında araca binerken ve inerken gerekli olan çanta da araçta bulunmalıdır.
Pet nakli esnasında yanında bir veteriner hekim bulunmalıdır. Klima ve havalandırması iyi araçlar tercih edilmelidir. Bu konuda pet nakli fiyatları için endişe etmeden firmanın hayvanlara gerekli özeni göstermesi lazımdır.
Önemli görüldüğünde özellikle köpekler için molalar verilmelidir. Çünkü köpekler daha hareketli yapıya sahiptir. Kediler kutu içerisinde de gerekli ihtiyaçlarını giderebilmektedir.
Hayvanlara sahibinin bilgisi dışında gıda verilmemelidir. Eğer gıda verilecekse o zaman sahibinin verdiği yiyecekler ile beslenmesine dikkat edilmelidir.
Her taşıma öncesinde ve sonrasında araç dezenfekte edilmelidir. Yolculuk esnasında kesinlikle hayvana ilaç verilmemelidir. Gerekli görülür ise sahibi eşliğinde ve veteriner onaylı verilmesi gerekmektedir.
İlacın Hayvana Zararları
Anestezik ilaçlar doku ve organlara bazı zararlar bırakmaktadır. Solunum noktasında, nörolojik ve sinirler noktasında sonrasında aşılamayacak sıkıntılar ile karşı karşıya kalınabilmektedir.
Ayrıca vücut ısılarında beklenmeyen artışlar, mide sorunları, sindirim sistemi bozuklukları görülebilmektedir. Bu nedenle ilaçtan olabildiğince kaçınmak gereklidir.
İlaç sonrasında hayvan kendisine gelirken de zorlanmaktadır. Dört beş saat boyunca kımıldayamamakta sonrasında ise kusmaya başlamaktadır. Her bir saatte bir neredeyse kusma eğilimi gösterebilmektedir. Kaslarının da tam düzenli olmamasında dolayı ilk on iki saat içerisinde tuvaletini tutamamaktadır. Bu da özellikle tatile ya da bir yere ziyarete gidecek olan hayvan sahibinin gittiği yerde sıkıntıya girmesine sebebiyet verecektir. Bu nedenle ilaçsız bir şekilde uzman insanlar tarafından nakli gerekli görülmektedir.
Özellikle günümüzde ekonomik noktada çok hesap yapan insanlar bu konuyu da düşünmekte ve pet nakli fiyatları konusunda endişeli davranmaktadırlar.
Pet Nakli Pahalı Mıdır?
Türkiye’de koşullar maalesef hayvanların bakımı ve yetiştirilmesi adına uygun değildir. Hayvan bakımını üstlenen aileler maalesef ki bakımın pahalı olmasından dolayı hayvanlarını yeniden doğaya bırakmaktadır. Bu da bazı türler adına evde yaşamaya alışmış ise zor olmaktadır. Çoğu zaman da ölüm ile sonuçlanabilmektedir.
Pet nakli fiyatları da bazen aileler adına düşündürücü olmuştur. Bu durumdan faydalan insanlar da pet nakli fiyatları karşısında şahsi arabaları ile bu taşımacılığı yapmakta ama kendileri hayvan bakımı ve sağlığı adına yeterli deneyimi sahip olmadıkları için birçok problemi de yanında getirmektedirler.
Öncelikle kendi arabalarının dizaynının taşımacılığa uygun tasarlanmaması taşımayı yeterince sancılı hale getirmektedir. Çünkü şahsi arabalarda hayvanlar adına dezenfekte olunması biraz zor olmaktadır. İçerisinde hayvana uygun kafesin sığması, hayvanın altında ped bulunduracak yerin olması önemli noktalardandır.