Pet Cenaze İşlemleri
Evcil hayvanlar günümüzde evde beslenen herhangi bir hayvandan daha fazlasını ifade etmektedir. Yaygın şekilde kullanıldığı biçimde petler sahipleri için bir dosttur. Yalnızlığı, sevinci, hüznü paylaştığı dostunun ziyaret edeceği bir mezarının olması her hayvan sahibinin isteğidir. Hayvan defini de insan defini gibi ayrıntıları olan ve uzman kişilerin ilgilenmesi gereken bir mevzudur.
Yaygın olarak yapılan biçimde pet cenaze işlemleri alelade yapılan bir iştir. Ölen hayvan uygun bir araziye mezar kazıldıktan sonra mezara gömülür. Fakat mezarın açıldığı arazi açık bir araziyse birçok problem ile karşılaşmak olasıdır. Mezar vahşi ve sokak hayvanlarının saldırısına uğrayabilir. Sığ açılan mezar cesedin ortaya çıkmasına yol açabilir. Cesetten yayılacak koku ve hastalık çevreye tahmin edilenden daha fazla zarar verebilir. Üstelik uygun arazi bulma işlemi dahi kişiyi zorlayabilir. Uygun araziye pet cenaze taşımacılığı yapmak kişisel araçla yapmak zor olabilir.
Tüm bunların ışığında pet cenaze işlemleri bu alanda uzman kişiler tarafından yapılması gereken profesyonel bir iştir. Keza pet cenaze taşımacılığı da aynı şekildedir. Birçok işlem aşaması bulunan bu işe ayrıntılı bakıldığında zor ve özen isteyen bir iş olduğu ortaya çıkacaktır.
Cenazenin Hazırlanması
Ölen hayvan ilk aşamada ilaçlanmalıdır. Canlı vücudu öldükten sonra çürümeye başladığı için bu durum hastalık yapıcı bakterilerin çoğalıp etrafa yayılmasına neden olabilir. Bu bakteriler insanlarda ve diğer hayvanlarda ölümcül hastalıklara neden olabilir. Cenaze ilaçlandıktan sonra fermuarlı plastik torbaya özenle yerleştirilerek kefenlenmiş olur.
Hayvan Ölüm Raporunun Doldurulması
Hayvan ölüm raporu diplomalı bir veteriner hekim tarafından diploma numarası girilerek doldurulması gereken bir rapordur. Gıda, tarım ve hayvancılık bakanlığı tarafından bu raporun hazırlanması istenir. Bu rapor hayvanın ölüm sebebinin ve bilgilerinin varsa alınması gereken önlemlerin belirlenmesi açısından yasal dayanak sağlar.
Morg Hizmetleri
Cenazenin belli bir süre bekletilmesi gerektiği durumlarda morg hizmetlerinin devreye girmesi gerekir. Hayvan sahiplerinden birinin cenazeye katılımının beklenmesi durumunda cenaze ısı ve dezenfekte yönünden ayarlanmış bir morgda bekletilmelidir. Özensiz hazırlanmış bir morg birçok sıkıntılı durumun oluşmasına yol açabilir.
Cenaze Nakil İşlemleri
Pet cenaze taşımacılığı dikkatle yapılması gereken bir aşamadır. Hayvanın ölüm sebebine bağlı olarak değişebileceği üzere vücut bütünlüğünün bozulmasına sebep olmamalıdır. Hayvan sahibinin daha fazla üzüntü yaşamasına mahal vermeden zamanında ve hızlı bir biçimde cenaze mezara götürülmelidir.
Mezarlık İşlemleri
Pet cenaze işlemlerinin son aşaması mezarlık işlemleridir. Mezarlık alanına getirilen cenaze özenle mezara yerleştirilir. Mezar hayvanın türüne, cinsine ve boyutuna göre kazılmalı ve hazırlanmalıdır. Mikrop yayılmasına neden olmaması için mezar sönmemiş kireç kullanılarak kapatılması gerekir. Sönmemiş kireç mezardaki gerekli dezenfektenin oluşmasını sağlayacaktır.
Peyzaj İşlemleri
Ayrılmış bir arazide hazırlanan mezarlık ile alakalı peyzaj işlemleri hayvan sahibinin ilgisine kalmıştır. Bu mezarlara mezar duvarı, ölen hayvan için bir mezar taşı, mezarın üstüne çiçek dikimi yapılabilir. Mezar yaptırmanın özel amaçlarından biri de ziyaret olduğundan mezarı güzelleştirecek çalışmalar yapmak yine sunulan hizmetler arasında yer alır.
Ömürlük dostunun ebedi istirahatini huzurlu ve güvenli bir yer olması her hayvan sahibinin hakkıdır. Bu durumun gerçekleşmesi için hayvan severlerin bu alanda uzman kişiler ile çalışması gerekmektedir.